NRK Meny
Normal

Putin vil ha slutt på hacking-anklager

– Selv et barn kunne ha hacket et valg, sa Russlands president Vladimir Putin da han fredag fikk spørsmål om sin rolle i manipuleringen av det amerikanske valget.

Putin intervjues av NBCs Megyn Kelly

RUSSLAND: Østerrikes kansler Christian Kern, Moldovas president Igor Dodon, Indias statsminister Narendra Modi, Russlands president Vladimir Putin og NBCs journalist Megyn Kelly under St. Petersburg International Economic Forum 2. juni.

Foto: Mikhail Metzel / AP

Putin avviser på nytt at Russland forsøkte å påvirke valgutfallet i USA og hevder at bevisene for dette er falske.

– Det er ikke ført bevis for disse påstandene, som bare bygger på antakelser, sa Putin under en konferanse i St. Petersburg fredag.

Det var det kjente nyhetsankeret for den amerikanske tv-stasjonen NBC, Megyn Kelly, som konfronterte Putin med beskyldningene.

– IP-adresser kan finnes opp, et barn kan gjør det. Din mindreårige datter kunne gjort det. Det er ikke noe bevis, svarte Putin.

Putin sammenlignet også beskyldningene mot Russland med antisemittisme og det å skylde på jødene, og kalte beskyldningene for desinformasjon.

Amerikansk etterretning hevder at Demokratenes epostserver ble hacket fra Russland, i et forsøk på å sverte Hillary Clinton og hjelpe Donald Trump til makten.

IP-adressene hackingen skal ha skjedd fra, er angivelig å finne i Russland, men dette kan lett ha blitt manipulert, hevder Putin.

– Det må bli slutt på denne meningsløse og skadelige plapringen. Det går ut over internasjonalt samarbeid, verdensøkonomien og sikkerheten, sa Putin.

I går antydet Putin for første gang at russiske patrioter på privat initiativ kan stå bak hackingen, men nektet samtidig for at Russland var involvert.

Putin oppfordrer til klimasamarbeid

NBCs Megyn Kelly tok også opp USAs klimaforpliktelser mens hun ledet paneldebatten der Putin deltok.

Vladimir Putin ville ikke sette seg til doms over Donald Trumps beslutning om å forlate Parisavtalen og oppfordret i stedet til klimasamarbeid.

U.S. President Trump refers to temperature change as he announces decision to withdraw from Paris Climate Agreement at White House in Washington

USA: Her viser USAs president Donald Trump hvor lite effekt han mener Parisavtalen får for temperaturstigningen.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Verden må samarbeide med Trump i klimaspørsmål, sa den russiske presidenten under den økonomiske konferansen i St. Petersburg.

– Dere bør ikke bråke mer om dette, men i stedet legge til rette for samarbeid, sa Putin, som viste til at Trump sier han vil forsøke å reforhandle Parisavtalen.

Frankrikes president Emmanuel Macron har slått fast at det er helt uaktuelt å reforhandle Parisavtalen, som så å si alle land i verden har sluttet opp om.

Putin mener Nato er utdatert

Putin stilte også spørsmål ved Trumps krav om at alle Nato-landene må bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret.

– Hvis du ikke har tenkt til å angripe noen, hvorfor skal du da øke militærbudsjettet? spurte Putin, og antydet at Nato er en utdatert allianse.

– Nato ble etablert som et instrument i Den kalde krigen mot Sovjet. Sovjetunionen eksisterer ikke lenger, men Nato er der fortsatt. Spørsmålet er hvorfor?

Den russiske presidenten hevdet at Nato fortsetter å eksistere fordi alliansen egentlig kun er et instrument i USAs utenrikspolitikk.

USA-TRUMP/NATO

NATO: Statsoverhodene fra forsvarsalliansens medlemsland møttes 25. mai i det nye hovedkvarteret i Brussel. Donald Trump tar Frakrikes nye president Emmanuel Macron i hånda, mens Tysklands forbundskansler Angela Merkel smiler ved siden av.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt