NRK Meny
Normal

Putin tatt i ed for tredje gang

Vladimir Putin avla i formiddag eden som russisk president for tredje gang. Det skjedde i en glitrende seremoni foran rundt 2000 spesielt inviterte gjester i Kreml.

Vladimir Putin

Vladimir Putin på vei inn til sin tredje presidentinnsettelse.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Klokkene i Kreml kimte, soldatene var kledd i uniformer fra tsartiden, mens orkesteret spilte Tsjajkovskij-marsjer.

Opplegget var preget av streng koreografi. Putin ble kjørt i kortesje fra regjeringskvarteret, gjennom nesten folketomme gater som politiet hadde sperret, fram til Kreml.

Samtidig ble 120 demonstranter arrestert i den russiske hovedstaden for å ha protestert mot Putin.

Hånden på grunnloven

Vladimir Putin

Putin lovet å starte en ny epoke for Russland, som vil avgjøre utviklingen i tiår framover.

Foto: Vladimir Rodionov / Ap

Med hånden på de en kopi av den russiske grunnloven lovet Putin «å respektere og beskytte borgernes rettigheter og frihet».

Han lovet «å forsvare statens suverenitet og uavhengighet, sikkerhet og integritet, og trofast tjene folket».

– I dag tar vi fatt på en ny fase i nasjonens utvikling. Vi skal bestemme denne nye fasens utvikling, kvalitet og omfang. De neste årene vil bli avgjørende for utviklingen i Russland i flere tiår framover, sa Putini sin innsettelsestale.

Han appellerte til nasjonalt samhold, og lovet å utvikle demokratiet.

– Jeg vil gjøre alt jeg kan for å rettferdiggjøre tilliten millioner av våre landsmenn har til meg. Jeg ser på min forpliktelse til å tjene fedrelandet og borgerne som selve meningen med livet , sa presidenten.

Rollebytte

Protest mot Putin i Moskva

Også i dag var det demonstrasjoner mot Putin i Moskva. 120 demonstranter ble pågrepet.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Mens Dmitrij Medvedev har holdt presidentstolen varm i påvente av Putins tilbakekomst er presidentperioden forlenget fra fire til seks år. Dersom Putin sitter i to perioder til, vil han ha regjert like lenge som sovjetlederen Leonid Bresjnev. Da vil de to bare være overgått av Josef Stalin.

Putin roste også sin forgjenger Dmitrij Medvedev for hans innsats de fire siste årene mens Putinselv har vært statsminister.

Nå er det ventet at Medvedev igjen blir statsminister slik han også var fram til 2008 mens Putin var president forrige gang. Rett etter innsettelsesseremonien forslo Putin Medvedev som ny statsminister.

I 2008 måtte Putin ta en pause fordi presidenten, ifølge grunnloven, bare kan sitte to perioder av gangen.

Nye demonstrasjoner

Til tross for løftene om demokrati og utvikling var det også i dag demonstrasjoner mot Putin i Moskva. Politiet pågrep 120 av dem, blant andre opposisjonslederen, tidligere visestatsminister, Boris Nemtsov, for å ha forstyrret lov og orden.

Ifølge politiet blir alle løslatt seinere i dag.

Også gårsdagen var preget av alt annet enn putinhyllest i Moskva, da mange tusen demonstranter protesterte mot påstått valgfusk, og rundt 400 av demonstrantene ble arrestert. Blant dem var det flere opposisjonsledere.

Æressalutt utenfor Kreml

Æressalutt for Vladimir Putin utenfor Kremls murer.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt