NRK Meny
Normal

Putin svarte på kritikk direkte på TV

Med 1,5 millioner forhåndsinnsendte spørsmål stilte Russlands statsminister Vladimir Putin til et tre timers TV-maraton i dag.

Vladimir Putin under sin årlige direktesendte TV-debatt

Vladimir Putin var fornøyd under sin tre timer lange direktesendte TV-maraton.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Hans-Wilhelm Steinfeld, Moskva
Foto: NRK

Putins hovedbudskap var, at hvis velgerne gir ham fornyet tillit ved presidentvalget 4. mars neste år, skal han gjøre Russland til et mer stabilt samfunn.

Denne uken sa nåværende president Dmitrij Medvedev, at det rår en fare for sosial eksplosjon i Russland nå. Fusket ved dumavalget avslørte et bredt, folkelig raseri som fratok mange illusjonen om at det politiske tandem Putin-Medvedev har den fulle kontroll.

Gledet seg over demonstrasjonene

De ofret nå formannen for dumaen gjennom åtte år på kritikkens alter for to dager siden.

Rasende demonstranter på Myrplassen, 500 meter sør for Kreml, lørdag 10. desember gjorde Putin til hovedmål for kritikken etter valgfusket og særlig mange unge møtte frem blant de 50 000 demonstrantene.

– På Myrplassen så jeg særlig unge, energiske og velutdannete ungdommer gi uttrykk for hva de mente. Hvis disse har vokst opp under Putins regime, gleder det meg, sa Putin på TV i dag.

For et år siden grisebanket hans opprørspoliti dissidenter på Triumfplassen i Moskva, da de krevde sin grunnlovsfestete rett om møte- og talefrihet.

Derfor hadde Putin liten troverdighet når han omtrent tok valgfuskdemonstrasjonen til inntekt for sitt styre gjennom 12 år som statsminister og 8 år som president.

Sparket redaktør

Denne uken fikk redaktøren for Russlands mest kritiske ukeblad «Vlast» eller «Makt» sparken, fordi Putin fordømte infamerende fotografier av protestplakater mot hans person der det groveste uttrykk for det mannlige kjønnsorgan ble brukt om Putin.

I dag påsto Putin på TV, at han hadde ledd av fotografiene.

Men medisinprofessor Leonid Roshall blottstilte statsminister Putin på uventet vis. Roshall som er president for det russiske, medisinske akademi reiste nemlig spørsmål om helsekøene, og Putin svarte:

– I 1993 la Staten ansvaret på kommunene for helsetjenesten, men uten at det fulgte penger med. Der er forklaringen på den tragedien, svarte Putin.

Da var det ingen i salen som dristet seg til å minne om, at Putin selv har styrt dette landet i praksis gjennom de siste 12 årene, og hva gjorde han selv med denne tragedien?

Selvskryt

Putin skrøt med rette at han kvittet seg med Russlands statsgjeld under høykonjunkturen 2002–2008. Han skrøt også med mindre rett i dag over at Russland til forskjell fra mange land nå hever minstepensjonene.

Ifølge statsminister Putin er en russisk minstepensjon nå 8000 rubler eller 1600 kroner per måned. Det er 200 euro, dét! Selv fattigfolk i Hellas lever knapt for det en halv måned! Det sa Putin ingenting om.

I 2008 lovet Putin og Medvedev å bygge 1 million nye leiligheter årlig. I dag sa Putin de greide i alt 150000 nye boliger for militære! Dette sentrale valgløftet er brutt så åpenbart, at Putin på dette feltet falt gjennom i dag.

Blir så Putin president for tredje gang til våren? Ja, Kremls kontroll med de store TV-kanalene fortsetter.

Fjernsynskontroll = valgvinner

At den som behersker fjernsynets innhold, vinner alle russiske valg, har vært en helt sikker tommelfingerregel de siste 20 år uten kommunismen.

Dessuten makter ikke opposisjonen å samle seg om én kandidat, men stiller med fire-fem.

Årsaken er selvsagt at nasjonalistene, kommunistene, sosialdemokratene og liberalerne alle vil fremme sin kandidat.

Det gir Putin enda lettere spill om makten over nyttår, men Vladimir Putin er svekket i sitt omdømme av disse grunnene nå: Da det ble kjent 24. september at Putin bare bytter taburett med utgående president Dmitrij Medvedev, utbrøt Mikhail Gorbatsjov «fins det bare to velgere i Russland?»

At Putin siden innrømmet avtalen om denne maktrokeringen ble inngått for fire år siden, la skade til men.

Påstandene om valgfusk var det verste siste uken. På protestmøtet 10. desember her i Moskva krevet Russlands mest berømte krimforfatter Boris Akunin full, direkte TV-overvåking av alle valglokaler og urner ved presidentvalget 4. mars.

I dagens TV-maraton krøp Vladimir Putin til korset og gjorde dette kravet til sitt eget forslag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt