NRK Meny
Normal

Putin svarer demonstrantene: – Alle har rett til å si hva de mener

I sine tolv år ved makten har Vladimir Putin aldri opplevd større folkelig motstand. Nå svarer den omstridte statsministeren demonstrantene, og sier han respekterer deres synspunkter.

Russere demonstrerer mot Putin

Statsminster Vladimir Putin opplever større folkelig motstand enn noensinne. Putin sier nå at han respekterer demonstrantenes synspunkter.

Foto: Montasje / Scanpix/AP/Reuters

Flere titusen russere deltok i de historiske demonstrasjonene i en rekke byer lørdag med kravet om et «Russland uten Putin».

Nå svarer Putin de opprørte demonstranten, via sin talsmann.

– Alle har rett til å si hva de mener så lenge de gjør det fredelig og respekterer loven. Vi respekterer demonstrantenes synspunkter, vi lytter til hva som blir sagt, og vi vil fortsette å lytte, understreket Putins talsmann Dmitrij Peskov søndag.

Putin selv har holdt en svært lav profil den siste tiden, mens demonstrasjonene har pågått.

– Svindlere og tyver

Fra Vladivostok i øst til Kaliningrad i vest fordømte lørdag titusenvis av demonstranter det de mener var fusk i Duma-valget 4. desember. Demonstrantene krever nytt valg.

– Svindlere og tyver! Gi oss valget tilbake, ropte demonstrantene i det som hittil i hovedsak har vært fredelige protester.

«Det stjal vår stemme» er et annet slagord som går igjen demonstrantenes plakater og bannere.

Også president Medvedev har svart demonstrantene, i forholdsvis forsiktige ordelag.

– Jeg er uenig i slagordene og erklæringene på disse møtene, kommenterte president Dmitrij Medvedev søndag, dagen etter de verste masseprotestene.

– Men jeg har gitt beskjed om at det skal sjekkes at all informasjonen fra stemmelokalene stemmer med valglovene. Russlands borgere har ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, fremholdt Medvedev på Facebook-siden sin.

I hovedstaden Moskva ble rundt 50.000 politifolk utplassert for å hanskes med demonstrantene, som har vært så kraftige at Den norske ambassaden i hovedstaden har oppfordret nordmenn i landet om å være forsiktige.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjoner mot Putin i Russland

Titusenvis av russere demonstrerte lørdag mot statsminister Vladimir Putin og resultatet av forrige helgs valg.

Foto: STAFF / Reuters

Fått nok

Putin har i alt sittet tolv år ved makten som president og statsminister, og flere og flere russere har fått nok av økende økonomiske problemer og korrupsjon.

Noen ser nå tilløp til endring i regimets holdning ved at de store sikkerhetsstyrkene som lørdag var utplassert, ikke grep inn.

I tillegg overrasket statlig fjernsyn med å dekke demonstrasjonene bredt og dermed bryte med tradisjonen å tie i hjel regimekritikere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Plakat demonstrasjon mot Putin Russland

«De stjal vår stemme».

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Ny protest julaften

Nå planlegger opposisjonelle og demonstranter en ny protest julaften.

– Jeg er glad. 10. desember 2011 kommer til å gå inn i historien, sier opposisjonslederen Boris Nemtsov.

Men russisk opposisjon er splittet, og de fleste politiske eksperter ser ingen umiddelbar fare for Vladimir Putins maktposisjon.

Autoriteten hans har imidlertid fått en bulk og kan få flere slag etter presidentvalget i mars, et valg han fortsatt er ventet å vinne.

Putins parti Det forente Russland fikk 49,5 prosents oppslutning i valget 4. desember.

Det var nok til å beholde rent flertall i nasjonalforsamlingen, men samtidig var resultatet langt dårligere enn for fire år siden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt