Hopp til innhold

– De hadde en ærlig og direkte samtale

Russlands president Vladimir Putin og president Barack Obama diskuterte den betente situasjonen i Ukraina i en timelang telefonsamtale.

Putin og Obama

Russlands president Vladimir Putin ringte fredag sin amerikanske kollega. Situasjonen mellom de to landene har vært spent den siste tiden, etter at Russland plasserte væpnede styrker på Krim-halvøya. Dette bildet er tatt under G20-møtet i St. Petersburg i fjor.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

Putin ville diskutere et amerikansk forslag til en diplomatisk løsning på konflikten, opplyser Det hvite hus. Detaljer om dette forslaget, som USAs utenriksminister John Kerry presenterte for hans kollega Sergej Lavrov tidligere denne uken, er ikke kjent. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

– President Obama foreslo at Russland kommer med et konkret, skriftlig forslag, og de to presidentene ble enige om at Kerry og Lavrov skal møtes for å diskutere neste steg, sier Jay Carney, talsmann for Det hvite hus i en uttalelse.

– Må trekke tilbake sine styrker

Ifølge Det hvite hus skal Obama ha gjentatt at USA vil fortsette å jobbe for en diplomatisk løsning på konflikten, i tett dialog med ukrainske myndigheter.

– President Obama gjorde det tydelig at dette bare kan skje dersom Russland trekker tilbake sine styrker, og ikke gjør mer som kan krenke Ukrainas territorielle integritet og selvstyre, heter det i uttalelsen fra Det hvite hus.

En tjenestemann ved Obamas administrasjon beskriver samtalen som «ærlig og direkte», og sier det neste steget nå blir samtalene mellom Kerry og Lavrov. Tjenestemannen, som siteres anonymt, sier disse samtalene vil vise om Russland mener alvor når det gjelder å komme fram til en diplomatisk løsning.

Første direkte kontakt

Ifølge Reuters skal samtalen ha vært den første direkte kontakten mellom de to statslederne etter at USA og andre europeiske allierte innførte sanksjoner mot flere russiske statsborgere. Sanksjonene fra amerikansk side rammer først og fremst en rekke russiske ledere.

Tidligere denne uken sa Obama også at NATO kommer til å forsterke sin tilstedeværelse i medlemsland som ligger i nærheten av Russland.

Russland har nylig forsterket sitt militære nærvær ved den ukrainske grensen. Ifølge amerikanske tjenestemenn skal opptil 40.000 russiske soldater ha rykket nærmere nabolandet. Denne troppeforflytningen har gjort amerikanske tjenestemenn i Washington stadig mer bekymret de siste dagene, ifølge Reuters.

I sin uttalelse understreker Det hvite hus at det var Russlands president som ringte Obama for å diskutere den betente situasjonen i Ukraina. Obama er for tiden på reise i Saudi-Arabia, der han har hatt samtaler med kong Abdullah, og ble oppringt på sitt hotell i Riyadh.

– Demonstrerer styrkenes kapasitet

En amerikansk tjenestemann sier til Reuters at det blant styrkene ved den ukrainske grensen finnes en rekke soldater uten uniformer, flagg eller andre identitetsmerker. Dette var også tilfellet da russiske styrker rykket inn på Krim-halvøya tidligere denne måneden.

Russlands president Vladimir Putin nektet lenge for at russiske styrker var på Krim, men berømmet deres innsats i en TV-tale fredag. Han gratulerte da de russiske styrkene, og sier aksjonen viser styrkenes nye kapasitet.

– De siste hendelsene på Krim var en alvorlig prøve. De demonstrerer de væpnede styrkenes nye kapasitet både når det gjelder kvalitet og personellets høye moral, sa Putin i en fjernsynsoverført militær seremoni fredag.

Stoltenberg: – Brutal påminnelse

Fredag ble det klart at Jens Stoltenberg tar over som generalsekretær i NATO etter Anders Fogh Rasmussen. Stoltenberg benyttet sin første pressekonferanse til å snakke om hvor viktig NATO er for stabiliteten i Europa, og om krisen i Ukraina.

– Jeg opplever det som usedvanlig viktig å få bidra til fred og stabilitet i vår verdensdel. Vi er på en brutal måte minnet på at landenes uavhengighet, suverenitet, grensenes ukrenkelighet, fred og stabilitet ikke er noen selvfølgelighet, sa Jens Stoltenberg på en pressekonferanse fredag.

Stoltenberg viste også til Russlands nylige annektering av Krim-halvøya.

– Det er en brutal påminnelse om hvor viktig NATO er, sa den påtroppende generalsekretæren.

Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenberg og Barack Obama

Jens Stoltenberg mener Russlands annektering av Krim-halvøya viser hvor viktig NATO er. Her med avtroppende NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og Barack Obama.

Foto: JIM WATSON / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt