NRK Meny
Normal

Finland satte Putin på svarteliste

Finland ber president Vladimir Putin om unnskyldning etter at finsk politi førte den russiske presidenten opp i et register over personer mistenkt for forbrytelser.

Vladimir Putin og Sauli Niinisto

Finlands president Sauli Niinisto tok imot Russlands president Vladimir Putin – som av finsk politi ble satt på svarteliste før besøket.

Foto: Sergei Karpukhin / Ap

For å unngå en diplomatisk feide med sin mektige nabo, var finske myndigheter raskt ute med å fjerne Putins navn.

Det var den finske TV-kanalen MTV3 som i dag brakte nyheten om at den russiske presidenten var ført opp i et dataregister som det finske Centralkriminalpolitiet fører over personer som mistenkes for forbrytelser.

Politiet innrømmet raskt at Putins navn var å finne i registeret. Det skal ha blitt oppført ved en feiltakelse, ifølge politiet selv.

Putin skal ha kommet med på listen på grunn av hans kontakt med en russisk motorsykkelklubb, «Nattens ulver», som finsk politi mener er knyttet til kriminelle handlinger. Den russiske presidenten skal selv ikke ha vært mistenkt for noe spesifikt.

Men oppføringen på listen kunne ha ført til at den russiske presidenten ble stanset på grensen og nektet innreise.

På sin nettside oppgir «Nattens ulver» at klubben på 1980-tallet ble startet for å beskytte og drive vakthold for musikere som holdt ulovlige konserter i det daværende Sovjetunionen.

Putin, som dyrker sitt image som en macho president, har mer enn en gang speilet seg i glansen fra det russiske motorsykkelmiljøet.

For tre år siden kom han selv kjørende på en Harley Davidson, iført svarte solbriller, svarte dongeribukser og svarte fingerløse hansker, for å slutte seg til 5000 motorsyklister på et treff i Ukraina.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vladimir Putin på motorsykkel

Vladimir Putin liker å gi uttrykk for sin tøffhet. Her fra opptredenen i Ukraina, som kan være forhanledningen til at han ble oppført på den finske listen over kriminelle.

Foto: IVAN SEKRETAREV / Afp

Får unnskyldning fra høyeste hold

Nå går finnene botsgang for å mildne russernes reaksjon på pinligheten.

– Jeg ønsker å gi president Vladimir Putin en dyp beklagelse for den ukorrekte registreringen, sier innenriksminister Paivi Rasanen i en uttalelse.

Også Finlands politidirektør, Mikko Paatero, fremholder at det er uakseptabelt at Putins navn har havnet på listen.

Han kan ikke forklare hva som har skjedd, men saken skal nå etterforskes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt