Hopp til innhold

Ukraina-møtet: – Gode og saklige samtaler, sier Putin

PARIS (NRK) For første gang på seks år har den ukrainske og russiske presidenten møttes ansikt til ansikt. De to presidentene ble enige om å inngå en våpenhvile i Øst-Ukraina før året er omme.

vw5iQdtzOP4

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte i kveld Russlands president Vladimir Putin. Vert var Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Alexei Nikolsky / Alexei Nikolsky

Avtalen som er inngått, involverer også en tilbaketrekking av styrkene fra ukrainske konfliktsoner innen mars 2020, kommer det fram i en felles uttalelse etter toppmøtet mellom Zelenskyj, Putin, Tysklands forbundskansler og Frankrikes president mandag.

I tillegg er Ukraina og Russland enige om en fangeutveksling før året er omme.

Russland og Ukraina skal også ha blitt enige om å fortsette samtalene om transitt av russisk gass via Ukraina. Det skriver nettavisen Ukrainske Pravda. Men president Vladimir Putin skal ha avvist et ferdig forslag til avtale som lå klart til å undertegnes.

Ingen varig fredsløsning

Derimot ble det som ventet ikke et gjennombrudd når det gjelder en mer varig fredsløsning på konflikten i Donbass.

Ifølge Ukrainske Pravda var Putin ikke villig til å gi Ukraina kontroll over grensen før lokalvalg gjennomføres i de separatistkontrollerte områdene. Det er et krav som Zelenskyj holdt fast ved.

Men partene ble altså enige om en omfattende fangeutveksling i forbindelse med nyttårsfeiringen.

Frankrike og Tysklands ledere deltok også på møtene, men helt til det siste var det uklart om det ble noe av direkte samtaler mellom Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj og Russlands leder i 20 år Vladimir Putin.

Nå er det klart at de to hadde direkte samtaler.

– Det er livlige diskusjoner, og en god tone, sa Kyrylo Tymoshenko mens samtalene pågikk. Han er assisterende stabssjef for Ukrainas president.

Aktivister følger samtalene i Paris på storskjerm utenfor presidentpalasset i Ukrainas hovedstad Kiev.

Aktivister følger nyheter fra samtalene i Paris på storskjerm utenfor presidentpalasset i Ukrainas hovedstad Kiev.

Foto: Efrem Lukatsky / Efrem Lukatsky

Konflikten mellom Russland og Ukraina

Viktig også for Macron

Det var Frankrikes president Emmanuel Macron som var vert for dagens toppmøte i Elysee-palasset i sentrum av Paris. Macron sa i november at en av hans viktigste utenrikspolitiske prioriterer var å få Russland ut av isolasjonen. Han sa også under Nato-toppmøtet i forrige uke at han ikke ser på Russland som en fiende.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har sammen med tyske diplomater helt siden 2014 forsøkt å finne en løsning på konflikten i Donbass øst i Ukraina. Mandag kveld lyktes det for henne og Macron å få lederne for Ukraina og Russland å snakke sammen.

De fire lederne ble også enige om å møtes på nytt om fire måneder, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Toppmøtet om Ukraina i Paris 09.12.19

Også Frankrike og Tysklands ledere er med på toppmøtet i Paris om Ukraina. Her ankommer de møterommet i det franske presidentpalasset sammen med Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Thibault Camus

Volodymyr Zelenskyj – komikeren som ble president

Ujevnt styrkeforhold

Selve ankomsten til Elyséepalasset viste forskjellen, og kanskje styrkeforholdet mellom de slaviske nabolandene Russland og Ukraina.

Mens Putin ankom med sine spesialbygde pansrede limousin, så kom Zelenskyj i en anonym varebil, noe som gjorde at journalistene knapt fikk øye på ham før han ble tatt imot på trappen av den franske verten Emmanuel Macron.

Mens forhandlingene pågår i Paris, skrev den norske OSSE-observatøren Arve E. Lauritzen på Facebook at «det er unormalt stille ved OSSEs fremskutte patruljebase ved Svitlodarsk nær frontlinja i Øst-Ukraina. Kun sporadisk skyting med tunge maskingevær, og enkelte eksplosjoner ved frontlinja, i motsetning til normalt høy aktivitet på kveld- og natt».

OSSE er Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa og har 57 medlemsland. Organisasjonen arbeider med flere tillitskapende tiltak for å hindre konflikter mellom landene i Europa.

En ukrainsk soldat i posisjon ved en stilling nær byen Novoluhans'ke i Øst-Ukraina mandag.

En ukrainsk soldat i posisjon ved en stilling nær byen Novoluhans'ke i Øst-Ukraina mandag.

Foto: Vitali Komar / AP

Utenriksredaksjonens nyhetsbrev

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump på talestolen i North Carolina

Trump: – Kamala, du får sparken

Donald Trump holdt onsdag kveld den første valgkamptalen etter at Kamala Harris trådte fram som Demokratenes presidentkandidat.

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til de unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Fleire gamle klipp av Kamala Harris går no viralt på sosiale medium. Det bryt med det stive biletet unge kan ha av politikarar, seier medieprofessor.

Biden: – Tiden for å gi stafettpinnen videre er nå

Natt til torsdag norsk tid skal Joe Biden fortelle mer om hvorfor han trakk seg som demokratenes presidentkandidat.