Putin krever svar om journalistangrep

Russlands president Vladimir Putin har pålagt innenriksdepartementet å få kartlagt alle omstendigheter rundt angrepet på menneskerettsaktivister og journalister, deriblant norske Øystein Windstad, i Ingusjetia i går.

Vladimir Putin

KREVER GRANSKING: Vladimir Putin vil ha klarhet i hva som skjedde da fem journalister og representanter for en menneskerettighetsorganisasjon ble angrepet og skamslått i Ingusjetia, ved grensen til Tsjetsjenia.

Foto: POOL / Reuters

Øystein Windstad var sammen med andre journalister og menneskerettsaktivister på vei over grensen mellom Tsjetsjenia og Ingusjetia i går kveld da rundt 20 maskerte menn gikk til angrep.

Mennene gikk løs på Windstad og de andre med store stokker.

– De ropte «journalist, journalist» og slo meg lenge og hardt. Jeg tenkte at de kom til å drepe oss, sa en skadet Windstad til NRK fra sykehuset i morges.

«Uakseptabelt angrep»

Journalistene var på vei til Tsjetsjenias hovedstad Groznyj, der de skulle møte ofre for brudd på menneskerettighetene og familiemedlemmer til bortførte mennesker.

Nå har den russiske presidenten Vladimir Putin pålagt innenriksdepartementet å få kartlagt det som skjedde og komme med en juridisk vurdering, opplyser Dmitrij Peskov, pressetalsmann for Putin, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Øystein Windstad etter angrepet

PÅ SYKEHUS: Den norske journalisten Øystein Windstad ble kraftig forslått i angrepet.

Foto: Øystein Windstad / Ny Tid

Peskov kaller angrepet skandaløst og uakseptabelt.

Journalistene og menneskerettsgruppen var på vei til Tsjetsjenias hovedstad Groznyj, der de skulle møte ofre for brudd på menneskerettighetene og familiemedlemmer til bortførte mennesker.

– Foreløpige opplysninger tyder på at angriperne visste at menneskerettsaktivistene skulle til Tsjetsjenia, for de har reist dit flere ganger. Ved å angripe dem på grensen med sitt pøbelaktige overfall, ble menneskerettsaktivistene hindret fra å reise inn i Tsjetsjenia igjen, sier en politikilde til Interfax.

Frykter for sitt liv

Windstad, som var på reise på oppdrag for månedsavisen Ny Tid, ligger nå skamslått på et sykehus i Ingusjetia, men frykter fortsatt for livet sitt.

– Øystein ber om hjelp til å bli evakuert. Han er redd for området, skriver Ny Tid-redaktør Truls Lie i en SMS til NRK.

Utenriksdepartementet har i dag kartlagt hvordan Windstad kan komme seg hjem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt