Putin krever bevis for gassangrep

Russlands president Vladimir Putin utelukker ikke at han kan komme til å støtte et FN-godkjent angrep på Syria, men krever bevis for at regimet har brukt kjemiske våpen.

Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin mener det er urealistisk at den syriske hæren skulle ty til kjemiske våpen.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Putin har gitt et intervju til nyhetsbyrået AP og statlig russisk fjernsyn, der han kommer med en advarsel til vestlige land.

Ifølge AP sier Putin at han ikke utelukker å støtte en FN-resolusjon om å angripe Damaskus dersom det kan bevises at regimet brukte nervegass mot sin egen befolkning, men krever ugjendrivelige bevis.

– Fra vårt synspunkt virker det helt absurd at de væpnede styrkene, som er på offensiven og har omringet de såkalte opprørerne, skulle begynne å bruke forbudte kjemiske våpen, fullstendig klar over at det vil være en grunn til å innføre sanksjoner mot dem, sier Putin.

Russland har flere ganger blokkert sanksjoner og resolusjoner mot det syriske regimet, og Putin kritiserer USA for å vurdere et angrep uten FNs støtte.

– Dersom det finnes bevis for at kjemiske våpen har blitt brukt, og spesifikt av den vanlige hæren, bør bevisene legges frem for FNs sikkerhetsråd. Og det bør være overbevisende. Det bør ikke være basert på rykter og informasjon som er hentet inn av etterretningsorganisasjoner gjennom tyvlytting, samtaler og slike ting, sier han.

Les: Prøvene fra Syria analyseres i Europa
Les: Sammenligner Assad med Hitler og Saddam

Vladimir Putin utelukker ikke å støtte en FN-resolusjon om et militært angrep på Syria, men krever ugjendrivelige bevis for at regimet står bak de påståtte gassangrepene. Russland-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld rapporterer direkte fra Moskva.

VIDEO: Hans-Wilhelm Steinfeld rapporterer fra Moskva.

– Vi har våre planer

Både USA og Frankrike hevder de har bevis for at syriske regjeringsstyrker brukte nervegass da 1400 mennesker ble drept i et angrep i en forstad til Damaskus i august.

Putin mener USAs påstander minner om Bush-regjeringens rettferdiggjøring av invasjonen i Irak i 2003.

– Alle disse argumentene viste seg å være uholdbare. Men de ble brukt til å innlede en militæraksjon, som mange i USA kalte et feilgrep. Har vi glemt det? sier Putin.

Les: Gir Obama støtte til Syria-angrep
Les: Solberg åpner for Syria-angrep uten FN-mandat

Putin sier det er for tidlig å si hva Russland vil foreta seg dersom USA angriper Syria uten FN i ryggen.

– Vi har våre ideer om hva vi kommer til å gjøre, og hvordan vi vil gjøre det dersom situasjonen utvikler seg mot bruken av makt. Vi har våre planer, sier han.

FN-inspektører i Syria

FN-inspektører leter etter bevis for gassangrep i Damaskus.

Foto: STRINGER / Reuters

– Ble ikke valgt for å være hyggelig

Forholdet mellom Putin og USAs president Barack Obama har vært kjølig siden Russland innvilget asyl til spionsiktede Edward Snowden.

Putin forteller at han var lei seg for at Obama avlyste et planlagt møte mellom de to i Moskva, men slår fast at han fortsatt har et håp om en seriøs diskusjon med Obama når de møtes til G20-møtet i St. Petersburg.

– President Obama ble ikke valgt av det amerikanske folket for å være hyggelig mot Russland. Og undertegnede er heller ikke valgt av foket i Russland for å være hyggelig mot noen, sier Putin.

– Vi jobber, vi er uenige om enkelte ting. Vi er mennesker, og noen ganger blir en av oss irritert. Men jeg vil gjenta at våre globale, felles interesser utgjør et godt grunnlag for å finne en felles løsning på problemene våre, sier han.

Putin sier først fikk vite at Snowden var på vei til Moskva to timer før flyet landet, og nekter for at han samarbeider med russisk etterretning.

Putin og Obama

Vladimir Putin og Barack Obama møtes igjen på G20-møtet i St. Petersburg.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt