Hopp til innhold

Knytter Putin til giftdrap

LONDON (NRK): Putin godkjente trolig drapet på den tidligere russiske agenten Alexandr Litvinenko. Det konkluderer en britisk undersøkelsesrapport som ble offentliggjort i dag.

Aleksandr Litvinenko

Aleksandr Litvinenko i sykesengen på University College Hospital før han døde. Han ble forgiftet etter å ha drukket en kopp te som inneholdt en radioaktivt stoff.

Foto: HANDOUT / AFP

Det har gått over ni år siden Aleksandr Litvinenko døde av forgiftning etter å ha fått i seg det radioaktive stoffet polonium. Påstanden er at det var to tidligere KGB-agenter som på oppdrag fra Kreml forgiftet Litvinenko på Millenium Hotel i London sentrum ved å forgifte teen hans.

Nå konkluderer en britisk granskingsrapport med at det er sannsynlig at de to agentene drepte Litvinenko på ordre fra den russiske etterretningstjenesten FSB.

– FSBs drap på Litvinenko ble trolig godkjent av president Vladimir Putin, sa høyesterettsdommer Robert Owen torsdag.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Rapport: Putin gav trolig klarsignal

Kritiker av Putin

Litvinenko, som var tidligere oberstløytnant i den russiske sikkerhetstjenesten FSB, rømte med familien til Storbritannia i 2000. Litvinenko var en skarp kritiker av president Vladimir Putin. Han fikk innvilget politisk asyl og ble britiske statsborger høsten 2006.

Før han døde, beskyldte Litvinenko den russiske presidenten for å ha gitt ordre om å forgifte ham.

RUSSIA-BRITAIN-POLITICS-LITVINENKO

Tidligere KGB-agent og parlamentsmedlem, Andrei Lugovoi, på en pressekonferanse i Moskva i 2013. Han er hovedmistenkt for drapet på Alexander Litvinenko i London.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Britiske etterforskere sporet det radioaktive stoffet til to russiske statsborgere med fortid fra KGB, Andrei Lugovoi og Dmitri Kovtun, som begge møtte Litvinenko den dagen han ble forgiftet. Britene har siktet dem for drapet, men russerne har nektet å utlevere dem.

– Absurde anklager

I dag sier Andrei Lugovoi at anklagene om at han skal ha forgiftet Litvinenko er absurde.

– Resultatene fra undersøkelsene bekrefter nok en gang Londons anti-russiske holdning, tunnelsyn og britisk uvilje til å se på den egentlige årsaken til Litvinenkos død, sier Lugovoi til nyhetsbyrået Interfax.

Påstand om statsterrorisme

Det har vært knyttet stor spenning til hvor sterkt rapporten kom til å knytte presidenten til drapet. Litvinenkos enke, Marina, har lenge hevdet at Putin er involvert, og krever sanksjoner fra Storbritannia overfor Russland.

Litvinenko arbeidet tett med de britiske etterretningsorganisasjonene MI5 og MI6 etter at han hoppet av. Dermed var han ikke lenger noen dissident, men en mann i britisk tjeneste da han etter sigende ble myrdet av utenlandske agenter.

Saken har derfor vært en diplomatisk knute, og har trukket ut i tid. Det kommer til å bli lagt press på statsminister David Cameron for at hans regjering skal komme med en reaksjon over russerne. Forholdet mellom de to landene har vært svært anstrengt i flere år.

Kona er glad for konklusjonen

Aleksandr Litvinenko
Foto: Alistair Fuller / Ap

Marina Litvinenko har i årevis kjempet for å få fortgang i saken, men ettersom russerne blankt har avvist enhver påstand om at de har vært innblandet, har det vært vanskelig å komme noen vei.

I dag sier Marina Litvinenko at hun er glad for at påstandene nå er bekreftet av en britisk domstol. Ifølge The Guardian oppfordrer Marina Litvinenko Storbritannia til å innføre sanksjoner mot Russland, samt å utvise russiske diplomater fra landet.

Litvinenkos sønn, Anatoly, som var 12 år gammel da faren døde, sa i et intervju med BBC i morges at hans største ønske var å finne ut hvem som sto bak, hvem som planla og hvem som utførte det. Det var første gang han har uttalt seg offentlig i saken.

SISTE NYTT

Siste nytt