Putin kan si opp våpenavtale

I sin tale til nasjonen i dag truet Russlands president med å si opp CFE-avtalen som omfatter store våpenreduksjoner i Europa.

Putin taler til nasjonen.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP

Vladimir Putin sa at Russland ikke lenger føler seg bundet av avtalen,  som NATO og Warszawapakten undertegnet i 1990.

Ifølge avtalen skulle 60.000 stridsvogner  ødelegges, og de samlede militære styrkene i Europa reduseres fra 5,7 millioner mann til under 3 millioner.

I tillegg skulle inspeksjonsapparatet styrkes på begge sider.

Problemet for CFE var imidlertid at Sovjetunionen og Warszawapakten gikk i oppløsning året etter at avtalen var undertegnet. Derfor ble det i 1999 utarbeidet en ny avtale som var tilpasset det nye politiske landskapet i Europa, men denne nye avtalen er til nå bare ratifisert av fire land, blant dem Russland.

Rakettskjoldet

I talen foreslo Putin derfor forhandlinger med NATO om avtalen, og han la til at hvis ikke disse forhandlingene løser Russlands sikkerhetspolitiske problemer, vil Kreml trekke seg fra den.

Han gikk sterkt ut mot vestlige land og anklaget NATO-medlemmene for ikke å respektere bestemmelsene i avtalen.

Dessuten gikk han langt i å knytte sin beslutning til USAs planer om et rakettskjold i Europa, som er en torn i øyet på de russiske lederne.

Rakettskjoldet som USA vil sette opp i Polen for å beskytte seg mot raketter fra såkalte røverstater, er "en trussel mor Russlands nasjonale sikkerhet", sa han.

– NATO anlegger militære baser langs våre grenser og går så langt som å planlegge deler av sitt rakettskjold lagt til Polen og Tsjekkia. Derfor vil vi ikke lenger føle oss bundet av CFE om våpenreduksjoner, sa Putin.

 

 

Journalister lytter til Putins tale.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP

- Misbruker ideologi

Han sa også at utenlandsk kapital blir brukt til direkte innblanding i Russlands indre anliggender, mens andre bruker den demokratiske ideologien ttil å blande seg inn.

– Ikke alle liker den stabile og trinnvise oppgangen i vårt land. Det er noen som bruker den demokratiske ideologien for å blande seg inn, sa han, ifølge NTB.

Samtidig påpekte han at Russland nå er en av verdens ti største økonomier som følge av kraftig økonomisk vekst de siste årene.

LES OGSÅ: Krever forklaring fra Russland

SE VIDEO: Latterlig, mener Rice

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt