Normal

Protesterer på Putins Krim-besøk

På frigjøringsdagen for 2. verdenskrig lander Russlands president Vladimir Putin på Krim. Dette er det første besøket etter at landet annekterte halvøya for nesten to måneder siden. «Upassende», sier NATO-sjefen.

Vladimir Putin på sitt første besøk på Krim

Vladimir Putin kom i dag for første gang siden annekteringen av Krim til Sevastopol.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Ukrainske myndigheter reagerer også kraftig på besøket.

– Ukraina protesterer kraftig på dette upassende besøket til det okkuperte området på Krim, heter det i en uttalelse fra Kiev.

– En slik provokasjon er nok en bekreftelse på at Russland bevisst trapper opp spenningen i forholdet mellom Ukraina og Russland, heter det videre.

Første besøk

Tidligere i dag deltok Putin på en militærparade i Moskva i forbindelse frigjøringsdagen for Den 2. verdenskrig.

Det var lenge knyttet stor spenning til om han ville ta turen til Krim og havnebyen Sevastopol. Et veldig symboltungt besøk.

Laster Twitter-innhold

I ettermiddag landet han i byen der den russiske svartehavsflåten har sin hovedbase. Dette er det første besøket til Putin etter at halvøya ble annektert etter en folkeavstemming i midten av mars.

– Jeg mener et besøkt til Krim er upassende, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til pressen under sitt besøk i Tallinn.

Han understreket nok en gang at han og NATO ikke har sett noen konkrete tegn på at russiske soldater har trukket seg tilbake fra den ukrainske grensen. En kommentar russiske myndigheter definerte som «blind».

Under sin tale i Moskva hyllet han den sovjetiske jernviljen og deres fryktløshet i kampen mot nazistene for 69 år siden. En tale som de fleste kommentatorer tolket i lys av Ukraina-krisen og Russlands støtte til separatistene øst i nabolandet.

Spesielt med tanke på at Russland hele tiden har framstilt de nye myndighetene i Kiev som fascister, noe Ukraina og vestlige land avviser som ren propaganda.

Ifølge Krem skal Putin delta i en stor militærparade i Sevastopol i ettermiddag.

Russiske krigsveteraner feiret Frigjøringsdagen i Donetsk

Mange russiske krigsveteraner feiret Frigjøringsdagen i Donetsk i dag.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Urolig i øst

Samtidig med Putin besøk så meldes det om uroligheter og drepte lenger øst i landet.

Ved Svartehavsbyen Mariupol er åtte mennesker drept og flere skadd i kamper mellom ukrainske spesialstyrker og prorussiske separatister.

Det lokale politiet skal ha forsøkt å få tilbake kontrollen over politibygningen da de ble beskutt av separatister som var inne i innenriksdepartementets bygning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt