Putin håper på varig fred i Syria etter Erdogan-møte

Russlands president Vladimir Putin tok imot sin tyrkiske kollega Tayyip Erdogan i ettermiddag. Etter møtet uttalte Putin at han er «forsiktig optimist» med tanke på å få til en «fullverdig politisk løsning» i Syria.

RUSSIA-TURKEY/

God tone da Russlands president Vladimir Putin tok imot Tyrkias Tayyip Erdogan i Moskva i dag.

Foto: POOL / Reuters

– Vi samarbeider aktivt for å løse de mest akutte krisene, og det gjelder først og fremst Syria, sa Russlands president Vladimir Putin under starten av samtalene med Tayyip Erdogan i Kreml i Moskva i ettermiddag, lokal tid.

– Jeg er spesielt glad for å kunne konstatere, noe få hadde trodd var mulig, at våre militære og etterretningstjenestene har etablert tett og har effektiv kontakt, sa Putin.

– Forsiktig optimist

Tyrkia og Russland sammen med Iran har vært initiativtakere til forhandlinger mellom den syriske regjeringen og opposisjonen i landet, forhandlinger som i store deler av Syria har ført til at kamphandlingene har stoppet opp.

Det var også et samarbeid mellom Tyrkia og Russland som gjorde det mulig for syriske regjeringsstyrker og president Bashar al-Assad å gjenvinne kontrollen over Syrias største by Aleppo før jul 2016.

Tirsdag og onsdag denne uken møttes så generalstabssjefene for Russland, Tyrkia og USA i den tyrkiske feriebyen Antalya for å drøfte tiltak som kan hindre episoder mellom landende i og over Syria og forbedre tilliten mellom militære på bakken. I etterkant av dagens møte i Moskva uttalte Putin at han nå er positiv når det gjelder fremtiden til det krigsherjede landet.

– Jeg vil si at vi, og da mener jeg også andre viktige aktører som USA, er forsiktige optimister med tanke på å bevege oss mot en fullverdig, politisisk løsning i landet, sa Putin, ifølge blant andre nyhetsbyrået Reuters.

Russisk fly skutt ned

Tegnene til bedringen i forhold mellom Russland og Syria er ingen selvfølge. Her er et bilde fra TV-kanalen HaberTurk som skal vise det russiske flyet som ble skutt ned over den syrisk-tyrkiske grensen i november 2015.

Foto: HABERTURK TV CHANNEL / Epa

Nesten åpen konflikt

Den tyrkiske presidentens besøk til Russland skjer samtidig som russiske myndigheter har lettet på de fleste av de økonomiske straffetiltakene som ble innført etter at Tyrkia i november 2015 skjøt ned et russisk jagerfly på grensen mellom Tyrkia og Syria.

Russland stoppet da alle charterreiser til Tyrkia og innførte også forbud mot import av en rekke grønnsaker, begge tiltak som har rammet den fra før hardt pressede tyrkiske økonomien hardt.

RUSSIA-TURKEY/

Tayyip Erdogan måtte til slutt be Putin om unnskyldning for nedskytingen av jagerflyet i november 2015.

Foto: POOL / Reuters

President Putin brukte svært harde ord mot Erdogans styre etter nedskytingen og mente at han forrådte ideen til det moderne Tyrkias grunnlegger Kemal Atatürk.

Men med hjelp fra blant annet Kasakhstan roet situasjonen seg utover våren 2016 noe ned, og i sommer kom Erdogan med en unnskyldning for nedskytingen av jagerflyet. Putin var også raskt ute med å gi full støtte til Erdogan under kuppforsøket i juli, og siden den gangen har forholdet mellom de to landene gradvis blitt bedre.

– Regner med at sanksjoner oppheves

Før Erdogans besøk til Russland ble ytterligere noen av straffetiltakene opphevet, som en klar gest for å vise at Russland å ønsker å få forholdet til Tyrkia tilbake til det nivå det var før nedskytingen av jagerflyet. Tyrkiske entreprenører er igjen også velkomne på det attraktive russiske markedet.

Mye av det økonomiske samarbeidet mellom Tyrkia og Russland stoppet opp etter nedskytingen av det russiske jagerflyet, men president Erdogan har med seg en stor næringslivsdelegasjon til Moskva for å diskutere hvordan dette kan komme i gang igjen.

– Tyrkia regner med at Russland opphever alle økonomiske sanksjoner mot Tyrkia, sa Erdogan etter dagens møte med Putin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt