Putin beordrer øyeblikkelig militærøvelse

Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om en øyeblikkelig militærøvelse for å teste beredskapen i den vestlige delen av Russland.

Putin

Russlands president Vladimir Putin har beordret en militærøvelse for å teste den militære kapasiteten i den vestlige delen av Russland.

Foto: MIKHAIL METZEL / Afp

Det melder blant andre nyhetsbyrået Reuters, som mener øvelsen er Russlands forsøk på å vise militære muskler med bakgrunn i den spente situasjonen i Ukraina.

– I henhold til en ordre fra presidenten, ble styrker i det vestlige militærdistriktet satt i beredskap klokken 14.00 (lokal tid, journ. anm.) i dag, sier forsvarsminister Sergei Shoigu, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

«Høyeberedskap»

Det vestlige militærdistriktet grenser til Ukraina som ligger mellom NATO-land og Russland. Ifølge Shoigu kommer militæret til å bli satt i høyberedskap. Dette for å sjekke kapasiteten til å håndtere situasjoner som kan true landets militære sikkerhet.

Selve øvelsen vil begynne fredag, og skal vare i fire dager.

Øvelsen vil også inkludere militærskip fra flåtene i Østersjøen og i det nordlige Russland, samt flyvåpenet. Deler av styrkene vil også bli fraktet til skytebaner, for trening.

Uttalelsen fra Shoigu nevnte ikke situasjonen i Ukraina, der president Viktor Janukovitsj har blitt avsatt etter kraftige kamper og demonstrasjoner den siste tiden. Det er også ventet at den nye regjeringen vil bli vist frem i ettermiddag.

Ingen Putin-kommentarer

Putin har ikke kommet med noen offentlige uttalelser om Ukraina siden president Viktor Janukovitsj ble fordrevet fra makten før helgen etter måneder med politisk uro. Uroen ble utløst av Janukovitsjs beslutning om å forkaste en framforhandlet avtale med EU og i stedet forbedre forholdet til Russland.

USA og EU har advart Russland mot å intervenere militært i Ukraina, som var en republikk i Sovjetunionen.

Putin har omtalt Ukraina som en «brodernasjon» og vil ha landet med i den euroasiatiske unionen han er i ferd med å bygge i området.

– Russiske interesser truet

Statsminister Dmitrij Medvedev sa mandag at Russlands interesser og russiske borgere i Ukraina var truet, en språkbruk som minner om den som ble brukt da Russland invaderte Georgia i 2008.

Andre russiske regjeringsrepresentanter sier Russland ikke vil blande seg inn militært i Ukraina, men anklager samtidig Vesten for å gjøre det.

Interfax siterer onsdag presidenten i Føderasjonsrådet, overhuset i Russlands nasjonalforsamling, som gjentar at Russland ikke vil bruke militær makt.

SISTE NYTT

Siste nytt