Hopp til innhold

Putin bekrefter benådning for Khodorkovskij

Under dagens pressemøte bekreftet Russlands president Vladimir Putin at den fengslede oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij og jentene i punkbandet Pussy Riot får amnesti.

Khodorkovskij i retten

Mikhail Khodorkovskij ble i 2005 dømt til 8 år i fengsel.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

Khodorkovskij var Russlands rikeste mann da han ble arrestert i 2003. I 2005 ble han dømt til åtte års fengsel for skatteunndragelse, og har lenge har blitt sett på som den største kritikerne av Putins Russland.

Nå kan han snart bli en fri mann igjen.

– Syk mor

På dagens maratonpressekonferanse fortalte Putin at Khodorkovskij for første gang hadde skrevet en benådningssøknad og argumentert med at hans mot var syk.

– Jeg tror vi ganske fort kan treffe en slutning og at en benådning vil bli undertegnet i løpet av kort tid, sier Putin ifølge russiske nyhetsbyråer.

Khodorkovskijs advokat avkrefter imidlertid av hans klient har skrevet et slikt brev.

Kontroll over oljeindustrien

Mange har betraktet saken mot den tidligere Yukos-eieren som et ledd i russiske myndigheters kamp for å få kontroll over oljeindustrien i landet og hindre Khodorkovskij i å delta i politikken.

Khodorkovskij har åtte måneder igjen av sin fengselsstraff etter å ha sittet fengslet helt siden begynnelsen av 2000-tallet. Han hadde i forkant av fengslingen uttalt seg kritisk om Putin og dessuten støttet opposisjonsgrupper økonomisk.

Også amnesty til Pussy Riot

Pussy Riot

Jentene i Pussy Riot får amnesti. Det bekreftet president Vladimir Putin i dag.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Han ble så sendt som i april 2012 nektet benådning av daværende president Dmitrij Medvedev.

Putin bekrefter også at jentene i punkbandet Pussy Riot får amnesti. Putin benyttet anledning til å si at han mislikte oppførselen til medlemmene i punkbandet Pussy Riot. som han mener har oppført seg skandaløst.

Det var i går de første nyhetene kom om at den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, vedtok forslaget fra president Vladimir Putin om amnesti for flere tusen politiske fanger. Amnestiet gis i forbindelse med 20-årsjubileet for den russiske grunnloven.

SISTE NYTT

Siste nytt