Drapstrusselvideo mot en av Russlands mest kjente opposisjonspolitikere

Russlands tidligere statsminister og nå ledende opposisjonspolitikere, Mikhail Kasjanov, har bedt om full etterforskning etter at han drapstrues i en video som er lagt ut på Instagram.

Russia Nemtsov Ramzan Kadyrov

Tsetsjenias president Ramzan Kadyrov la ut en video på Instagram som beskrives som en drapstrussel mot den russiske opposisjonspolitiker Mikhail Kasjanov.

Foto: Musa Sadulayev / Ap

Videoen som den Moskva-støttede tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov har publisert på sosiale medier, beskrives av russiske opposisjonspolitikere som en drapstrussel.

Videoen viser Mikhail Kasjanov, som leder opposisjonspartiet Parnas, sammen med partiets nestleder Vladimir Kara-Murza. Kara-Murza har selv tidligere vært utsatt for det som trolig var et forsøk på forgiftning, og sier det som nå har skjedd viser den lovløshet som hersker i Russland etter mordet på opposisjonslederen Boris Nemtsov for snart et år siden.

Russiske medier, deriblant radiostasjonen Moskvas Ekko, melder i kveld at videoen er tatt bort fra Instagram og ikke lenger er tilgjengelig.

Filmet av regimelojal TV-kanal

Kara-Murza sier at videoen trolig ble filmet av den russiske TV-kanalen LifeNews, som er kjent for sine tette bånd til den russiske sikkerhetstjenesten. Bildene ble tatt i forbindelse med et møte i Europarådet i Strasbourg.

Russlands tidlegare statsminister Mikhail Kasjanov.

Tidligere statsminister i Russland, Mikhail Kasjanov, har vært kritisk til hvordan Russland har utviklet seg etter at Vladimir Putin kom til makten.

Foto: NRK

Mikhail Kasjanov var statsminister i Vladimir Putins regjering tidlig på 2000-tallet, men siden har han blitt en av Putins fremste kritikere. I videoen fremstilles han som målet gjennom trådkorset på et kikkertsikte.

– Jeg anser Kadyrovs handling som en oppfordring til drap på en leder i staten eller sivilsamfunnet, sier Kasjanov, som er formann i opposisjonspartiet PARNAS, til radiokanalen Moskvas Ekko. Han sier han i nærmeste framtid vil sende et krav til den russiske statsadvokaten og be om at saken blir etteforsket.

. Les også: Putin-kritikar skoten og drepen i Moskva

Hyller drapssiktet

Kadyrov kalte nylig Putins motstandere for «folkefiender» som må stilles for retten for forræderi. Putin utnevnte Kadyrov til statsminister i Tsjetsjenia i 2007, og som tsjetsjensk leder har han hele tiden sverget lojalitet til Putin samtidig som han i praksis styrer republikken som et selvstendig land.

Flere av Kadyrovs sterkeste kritikere, blant dem journalisten Anna Politkovskaya og menneskerettighetsaktvisten Natalia Estemirova er brutalt myrdet, uten av det har vært mulig å finne ut hvem som har bestilt drapene.

Russia Nemtsov Boris Nemtsov

Boris Nemtsov var en sterk motstander av president Vladimir Putin. 27. februar 2015 ble han skutt og drept i Moskva.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Russisk politi har også siktet en gruppe tsjetsjenske menn for drapet på Boris Nemtsov. En av de siktede har Kadyrov hyllet for patriotisme, men Nemtsovs tilhengere mener hjernen bak likvideringen er på frifot.

Fra Kreml heter det mandag at de ennå ikke har sett videoen. Vi bruker ikke tid til å overvåke Ramzan Kadyrovs Instragramkonto, men vi skal ta en titt på saken sier president Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov til Moskva Ekko.

SISTE NYTT

Siste nytt