Hopp til innhold

Putin - Russlands «lille far»

Vladimir Putin er Russlands sterke mann. Det finnes ingen som kan utfordre hans stilling - og han tar de posisjonene han vil ha.

Russia Putin Vladimir Putin
Foto: Alexei Nikolsjy / Ap

Hans-Wilhelm Steinfeld, Moskva
Foto: NRK

Tsar Nikolaj II ble som alle tsarer kalt «lille far», som alle tsarer ble kalt av russerne før revolusjonen i 1917. Den skulle avføde det nye, kommunistiske mennesket.

I 1953 ble et slikt menneske født, vokste opp til 170 cm på sokkelesten, vokste til major i KGB, men fleipes med på russisk Internett for å ha et Napoleons-kompleks, og han heter Vladimir Putin.

Men når han nå åpenbart har makt til selv å bestemme at han ville bli russisk president for tredje gang, er Vladimir Putin en politisk gigant.

Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev

Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev mottar hyllest fra folket 2. mars 2008 da resultatene viste at Medvedev kom til å etterfølge ham.

Foto: Dmitry Astakhov / AP
Dmitrij Medvedev og Vladimir Putin på kongressen til Forente Russland

Dmitrij Medvedev og Vladimir Putin på kongressen til Putins parti Forente Russland i september hvor Putin ble valgt til presidentkandidat.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Arvtageren

1. mars 2008 ble Dmitrij Medvedev valgt til president etter Putin, nærmest innsatt av Putin. Det vakte optimisme. For Medvedev fremsto som omtrent den eneste overbevisende bærer av sivile verdier i Putins administrasjon.

24. september foreslo Dmitrij Medvedev at Putin igjen skulle bli president. Dermed fikk de rett som lenge hadde påstått at Medvedev bare hadde holdt presidentstolen varm for Putin.

For den 12 år yngre Dmitrij Medvedev fremstår som en mye mer liberal og sjarmerende person i formen enn sin mester Putin.

Personligheten til Medvedev er åpen og smilende mens Putin er en lukket KGB-type med stor sans for macho-effekter.

I det russiske samfunn med lange tradisjoner for frykt overfor makthaverne, betyr Kreml-lederens personlighet en viktig signaleffekt til samfunnet. Derfor var Medvedev en mann med fremtiden foran seg, men den varte foreløpig bare i fire år som president.

Vladimir Putin

Statsmininster, president, statsmninister og snart president igjen - Vladimir Putin ynder å fremstå som en mann som ikke frykter noe.

Foto: DMITRY KOSTYUKOV / Afp

Den liberale borgermester

I tiende klasse ringte Vladimir Putin til KGB i St. Petersburg for å melde seg frivillig til tjeneste.

I boken «Fra Statens første mann» fortalte Putin at han fikk et surt svar fra KGB: «Vi tar ikke frivillige, vi verver folk selv.»

Andrej Bogotyrjov som var Putins første instruktør i KGB fortalte NRK i 2001 at Putin var en puggehest av de store for han ville lære tysk. Mens de andre KGB-aspirantene preiket om fotball og kvinnfolk i KGB-kantinen på Litejnyj Prospekt i St.Petersburg, satt Putin for seg selv og pugge tyske gloser.

Det var etter sin juridikum at Putin avanserte til major i KGB, og han var i arbeid for KGB i Dresden da Berlinmuren falt i 1989.

Anatolij Sobtsjàk og Vladimir Putin

Borgermester Anatolij Sobtsjàk ble forbildet for en ny generasjon russiske ledere.

Foto: EVN

Kort etter kom Putin tilbake til hjembyen Leningrad. Der ble han kontorsjef for den første folkevalgte borgermester Anatolij Sobtsjak.

I denne stillingen prøvde KGB å verve Putin som skjult overvåker av den store demokratiske leder ved siden av Boris Jeltsin, fortalte Putin i samme bok.

Men Putin forble lojal mot Sobtsjak. Borgermesterens personlige assistent het Dmitrij Medvedev. Sobtsjak hadde vært jusprofessor for begge to.

Oljepengene fra oven

Siden Putin tok over som president etter Boris Jeltsin nyttårsaften 1999, har han dyrket de militære som verdi. Før han ble toppleder, var han først sjef for FSB og så statsminister.

Vladimir Putin
Foto: ITAR TASS / AP
Vladimir Putin og militære

Vladimir Putin har gjennom hele sin statstid dyrket kontakten med de militære.

Foto: MISHA JAPARIDZE / AP

Vladimir Putin sto for den andre tsjetsjenske krig høsten 1999. Brutaliteten kostet Russland ett års suspensjon fra Europarådet i 2001.

Putin førte Russland i den internasjonale skammekrok den gang.

Men med Putin ved statsroret opplevde Russland en eventyrlig prisvekst på olje og gass siden 2002.

Da salderte Putin statsbudsjettet mot en oljepris på 18 USD fatet. Snart var prisen 150 UDS.

– Vladimir Putin fikk de poengene sendt fra himmelen, uttalte Mikhail Gorbatsjov denne uken.

Og økte priser på olje og gass kom godt med for en bekymret president Putin i 2002.

– Herregud, fra 1990-tallet levde folk ofte uten lønn halvår i slengen, sukket Vladimir Putin i et intervju på halvannen time som de tre største TV-kanalene i Russland viste mandag 17. oktober.

Russisk soldat i Groznyj

Den russiske krigføringen i Tsjetsjenia startet i 1994, og ble trappet opp da Putin ble statsminister.

Foto: SHAKH AIVAZOV / AP

Macho

Under to presidentperioder og de siste fire år som statsminister, har den kortvokste Putin systematisk dyrket sitt macho-image som den sterke mann.

Vladimir Putin er en ivrig utøver av kampsport, og ofte omtaler godt voksne russiske kvinner ham som et skikkelig mannfolk.

Vladimir Putin utøver judo

Putin har judo som en av sine spesialiteter og går ikke av veien for en oppvisning.

Foto: ITAR-TASS / REUTERS

Vladimir Putin fisker

Det har vært viktig å fremstå med et sporty og sunt image - og sjelden ar russerne sett sine ledere slik.

Foto: DMITRY ASTAKHOV / AFP
Vladimir Putin i Sochi (alpint)

Også alpint er drevet med fotografene på slep. Her fra vintersportsstedet Sochi.

Foto: DMITRY ASTAKHOV / AFP
Putins fysiske idealer ledsages av en sunn livsførsel, men mannen kommer notorisk seint på arbeid og til møter.

– Sammen med president Obama ventet vi en gang på Putin i 40 minutter på et NATO-møte da jeg var forsvarsminister, fortalte Anne Grethe Strøm-Erichsen til NRK i mai i år.

Som sitt forbilde, tsar Aleksandr III, dyrker Vladimir Putin det enkle liv, men som far til den siste tsaren dyrker også Putin sitt gamle, militære image.

Makttradisjonene i Russland er svært autoritære, og de væpnede styrker er en av de få statlige sektorer som den vanlige russer respekterer.

Militarismen er gammel i Russland. Derfor betyr Putins egen, militære bakgrunn fra KG mye for hans imagebygging.

Nest etter de militære verdier dyrkes idrett i Russland slik det var en del av sovjetpropagandaen. Og Vladimir Putin, storbygutten fra asfaltjungelen i St. Petersburgs bakgater, er en ivrig og habil alpinist.

Det gjør inntrykk å møte Putin og bli dekorert av ham, har vi sett mang en gang i russiske medier.

Religion på kjøpet

Vladimir Putin var ateist, kommunist og KGB-offiser. I årevis var også Vladimir Putin klakør for Lenins parole om at religion var opium for folket.

Men den gamle KGB-agenten Vladimir Putin har for lengst skjønt at han trenger den russisk-ortodokse kirkes støtte for å skaffe folk et trossubstitutt nå når leninismen er død i Russland.

Vladimir Putin lar seg gjerne avbilde med de vekslende patriarker i kirken. På den russisk-ortodokse julaften tropper eks-KGB-agenten opp med hustru i Vår Frelsers kirke, som er Moskvas og en av verdens største, og korser seg som om Putin ikke skulle ha gjort annet hele sitt liv.

Helt av vår tid

KGB-offiseren, kampsportmannen, piloten, streitingsrud Putin har kloke spinndoktorer.

Vladimir Putin og Patriarch Kirill

De siste årene er også forholdet til den russisk-ortodokse kirken dyrket - trolig av rene forretningsmessige hensyn.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

De stjal tittelen fra Mikhail Lermontovs berømte bok for 180 år siden og lot den være sin ledetråd da de bygget opp bildet av 170 cm lange Putin som «helt av vår tid».

Å gi et TV-intervju denne uken, i det som var det rene tiltredelsesintervju for en president fem måneder før presidentvalget i Russland, sier litt om Vladimir Putins selvtillit.

Siden korrupsjonen, byråkratiet og kriminaliteten er blitt mye verre siden Putin tok over i 2000 og 40 prosent lever under fattiggrensen ifølge Putins senatsleder gjennom ni år, skal det også mye selvtillit for å sende ut dette budskapet, som var den røde linjen i Putins halvannen times TV-opptreden denne uken:

– Bare jeg kan stabilisere Russland!

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden om skoleskyting: – Helt sykt

Tre barn og tre voksne er drept i nok en skoleskyting i USA. – Helt sykt, sier president Joe Biden.