NRK Meny
Normal

Pussy Riot-medlem må forbli i fengsel

Omfattende kjendisopprop til tross, en russisk domstol har på ny avslått Pussy Riot-medlemmet Maria Aljokhinas (25) forespørsel om prøveløslatelse.

Alyokhina

Pussy Riot-medlemmet Maria Aljokhinas må bli sittende i fengsel.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Aljokhina er dømt til to år i fengsel for å ha vært med på en protest mot president Vladimir Putin i en kirke Moskva i februar 2012.

25-åringen var ett av tre Pussy Riot-medlemmer som ble dømt til fengsel etter å ha kommet med en «punk-bønn» rettet mot den russisk-ortodokse kirkens tette bånd til Putin.

Det er andre gang Aljokhina ber om å bli prøveløslatt ved regiondomstolen i byen Perm, en industriby mer enn 1100 kilometer øst for Moskva.

Artikkelen fortsetter.

Pussy Riot i kirke i Moskva

Et stillbilde fra en video viser den famøse Pussy Riot-opptredenen i Church of Christ the Saviour i februar 2012.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Videooverføring

Dommeren i Perm tok onsdag stilling til saken etter et seks timer langt rettsmøte der Aljokhina møtte via videooverføring fra fengselet. Hun hadde anket en avgjørelse fra en lavere domstol i mai hvor hun ble nektet prøveløslatelse fra fengsel, skriver AFP.

Aljokhina og et annet bandmedlem ble dømt til fengsel i august 2012, mens en tredje anket dommen og ble løslatt.

Flere observatører og aktivister hadde håpet, og kanskje trodd, at Aljokhina, som har en ung sønn, ville bli løslatt. Dette blant annet fordi hun 12 juli ble bedt om å pakke sakene sine og reise fra leiren hun soner i, i byen Berezniki, for å være med på rettshøringen.

Saken tok imidlertid en ny vending onsdag, da hun ble nektet å selv være tilstede under rettsmøtet. 25-åringens advokater har sagt at de tror Aljokhina vil bli flyttet til et annet fengsel for å sone resten av straffen.

Artikkelen fortsetter.

Pussy Riot med dommen i rettssalen

Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich, og Nadezhda Tolokonnikova i glassbur i rettssalen i Moskva i august 2012. Alle tre ble dømt for å ha forstyrret offentlig ro og orden. Samutsevich anket dommen og ble løslatt.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Kjendisopprop

Engasjementet for å få de fengslede Pussy Riot-medlemmene løslatt har vært stort. Russiske opposisjonspolitikere, i tillegg til internasjonale celebriteteter som Paul McCartney og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, er blant dem som har tatt til orde for at fengsling et uforholdsmessig stekt virkemiddel mot feministpunkerne.

Flere enn 100 kjente musikere, deriblant Madonna, Elton John og Sting har signert et brev for å få Pussy Riot-medlemmene løslatt. Brevet og underskriftskampanjen er koordinert av Amnesty, og ble offentliggjort mandag.

«Selv om vi skjønner at det er sensitivt å demonstrere på et sted ment for tilbedelse, spør vi russiske myndigheter om å gå gjennom disse strenge straffene på nytt, slik at dere kan returnere til deres barn, deres familier og deres liv», skrev de profilerte musikerne i brevet, som altså ikke ser ut til å ha gjort et tellende inntrykk på den russiske domstolen.

– Har ikke lest rettsdokumenter

På en skurrete videolinje, iført en stripete kjole og et sort skjerf, klaget Aljokhina onsdag på at hun ikke fikk være tilstede under rettshøringen, og at hun ikke hadde fått lese rettsdokumenter.

Fem timer ut i høringen vendte Aljokhina seg vekk fra kameraet, og sa at hun ikke ville være med på den videre høringen.

– Jeg annonserer at jeg forlater denne prosessen, fordi mine rettigheter er grunnleggende brutt her, skal Aljokhina ha sagt, ifølge den politiske kunstgruppen Voina. Gruppa var tilstede og twitret fra rettssalen.

Aljokhina ble deretter eskortert bort av en fengselsvakt, mens dommeren kunngjorde at høringen kunne fortsette, ettersom hennes advokat fortsatt var tilstede.

– Rettssaken mot Aljokhina er et skikkelig rot. Som vanlig, skriver den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnij på Twitter.

Navalnij er dømt til fem års fengsel, en dom påtalemyndigheten overraskende nok anket. Navalnij ble løslatt i forrige uke, i påvente av at dommen eventuelt skal bli rettskraftig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt