Hopp til innhold

Pussy Riot-medlemmer løslatt i Sotsji

De to Pussy Riot-medlemmene Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova som ble arrestert i Sotsji tirsdag, skal nå være løslatt, melder nyhetsbyrået AFP.

Russia Pussy Riot Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina

Pussy Riot medlemmene Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova forteller at de er pågrepet av politiet i Sotsji, beskyldt for tyveri.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

De to medlemmene i den russiske punkgruppen Pussy Riot Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova fortalte i dag på Twitter at de var blitt pågrepet av politiet i Sotsji.

Arrestasjonen skal ha skjedd i sentrum av Sotsji under de olympiske leker tirsdag.

OL Pussy Riot

Dette bildet skal være tatt av Maria Alekhina bak i politibilen etter at medlemmene ble pågrepet og tatt inn til avhør i dag.

Foto: Maria Alekhina / Ap

– Vi har blitt arrestert ... og blir beskyldt for tyveri, skrev Pussy Riot medlem Nadezjda Tolokonnikova på sin Twitter-konto.

– Da vi ble arrestert deltok vi ikke i noen demonstrasjon, vi var ute og gikk i Sotsji. VI VAR UTE OG GIKK, skrev hun.

Maria Aljokhina bekreftet at hun også var blitt arrestert rundt 30 kilometer nord for de viktigste OL-arenaene.

Den russiske menneskerettighetsaktivisten Semjon Simonov opplyser at han var sammen med de to da de ble arrestert, og at også flere andre skal ha blitt anholdt av politiet, beskyldt for tyveri.

Løslatt i desember

Lille julaften slapp Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova ut av russisk fengsel, hvor de har sonet en dom på to års fengsel etter sin protest mot president Putin og alliansen med den russisk-ortodokse kirke i Moskvas hovedkatedral.

De to bandmedlemmene Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova fikk amensti av Vladimir Putin i desember i forbindelse med 20-årsjubileet for den russiske grunnloven.

Presidenten benyttet da anledning til å si at han mislikte oppførselen til medlemmene i punkbandet som han mener har oppført seg skandaløst. Selv mente Aljokhina, som ble benådet sammen med rundt 30 andre straffedømte at det hele var et mediestunt før OL.

– Dette er ingen reell benådning eller humanitær handling, dette er et PR-stunt, uttalte Aljokhina til en russisk tv-kanal.

Pussy Riot OL

Medlemmer fra Pussy Riot opptrer foran OL maskottene under innspillingen av en ny video 18. februar.

Foto: EVGENY FELDMAN / Afp

Nektet å oppgi årsak

En advokat for gruppen, Alexander Popkov, fortalte AP at politiet nektet å opplyse om gruppen var mistenkt for en forbrytelse eller var vitner til en kriminell handling. De ble tatt med til politistasjonen i forstaden Adler fordi et tyveri hadde blitt rapportert fra hotellet hvor de bor, sa Popkov. Ingen tiltale er tatt ut.

– De er i total uvitenhet om hva som skjer. De ble fortalt at de ikke ble pågrepet, men bedt med inn til avhør, men politiet vil heller ikke la dem gå, forklarte Popkov.

Pågripelsen skjedde dagen etter at en italiensk transseksuell aktivist og tidligere parlamentarikeren ble anholdt i byen. Vladimir Luxuria ble stoppet mens hun bar på et regnbueflagg der det sto skrevet på russisk at «Gay er OK».

Hun skal også ha blitt stoppet av politiet på søndag og fått beskjed om aå ikke bruke klær med slagord som fremmer homofiles rettigheter.

Tirsdag ettermiddag melder nyhetsbyrået AFP at medlemmene skal være løslatt.

SISTE NYTT

Siste nytt