Pupp ikke lenger pop for britisk tabloidavis

London (NRK): Etter 45 år dropper den britiske tabloidavisen The Sun en av de mest kontroversielle tradisjonene i britisk pressehistorie. Side 3-piken dekker til brystene.

Demonstrasjoner mot The Suns toppløsmodeller

Disse feministene vant til slutt. I dag er det slutt på at tabloidavisen The Sun har puppedamer på side 3 i avisen.

Foto: LEON NEAL / Afp

Side 3

Slik så det ut i dagens The Sun. De nakne brystene er riktignok borte, men hud er det fortsatt rikelig av.

Foto: Espen Aas / NRK

Det skulle bli opptil andre aviser å lage en førsteside på om den, for mange, oppsiktsvekkende nyheten fra The Sun.

Ryktene begynte å svirre allerede i går, og i morges slo avisen The Times opp at en æra nå var over. Begge avisene eies av mediemogulen Rupert Murdochs imperium, så kildegrunnlaget er trolig i orden.

Side 3 fortsetter, mellom side 2 og 4

Det har ikke vært en pupp å se i avisen siden fredag, men det hele har skjedd i stillhet. En talsmann for The Sun kommenterte det hele noe kryptisk, for ikke å si tildekket, via Twitter:

– Side 3 i The Sun er der den alltid har vært, mellom side 2 og 4.

Avisen har nærmest vært et symbol på britisk tabloidjournalistikk, og en toppløs kvinne på side 3 har vært fast inventar helt siden Stehapnie Rahn, en tysk nakenmodell, viste seg frem sine to store fordeler i november 1970. "Side 3-pike" skrev seg etter hvert inn i det britiske språket som et vanlig uttrykk.

The Sun

Den velkjente forsiden har i mange år skjult en godbit for alle som liker nakne kvinnebryster. Men nå er det slutt for de omstridte side-3-pikene.

Foto: Espen Aas / NRK

Sjefen kneppet igjen

Ifølge The Times skal det ha vært sjefen sjøl, Rupert Murdoch som har tatt avgjørelsen om å la bryst være bryst. I fjor høst skal han ha omtalt side 3-pikene som "gammeldags", og har ved andre anledninger antydet at noe kom til å skje med den nakne tradisjonen.

Helgeutgavene av The Sun har ikke hatt side 3-piker på flere år, og den irske utgaven kuttet ut toppløsheten for halvannet år siden.

Samantha Fox

Samantha Fox er en av kvinnene som har vist sitt frontparti i The Sun.

Foto: CHRISTINE NESBITT / AP

Upop pupp

Side 3-pikene har vært gjenstand for irritasjon og mang en kampanje fra mange organisasjoner. En underskriftskampanje på nettet har ifølge BBC så langt nådd 215.000 underskrifter.

En egen kampanje som heter "No more page three" har holdt på siden 2012, og har fått støtte fra flere parlamentsmedlemmer og feministorganisasjoner.

Grunnlegger Lucy-Anne Holmes sier til BBC at hun ikke vil kalle det noen seier dersom de fortsetter å trykke bilder av lettkledde kvinner, men kaller det et steg i riktig retning.

Fortsatt finnes det lettkledde kvinner på side 3, men det er ikke lenger toppløst. Hvorvidt den faste leseskaren blir så (b)rystet at det får følger for salget, gjenstår å se.

SISTE NYTT

Siste nytt