NRK Meny
Normal

Pundet faller etter valgdagsmåling

Pundet falt og finansmarkedene reagerer etter valgdagsmålingen om at ingen ligger an til å få flertall i det britiske underhuset.

Westminster Bridge

Det var nærmest folketomt på Westminster Bridge i London onsdag etter at valglokalene var stengt.

Foto: Markus Schreiber / AP

Nyhetsbyrået AFP skriver at det britiske pundet falt umiddelbart etter at valgdagsmålingen ble kjent.

Valgdagsmålingen viser at de konservative (toryene) ligger an til å få 314 av de 650 plassene i Underhuset og dermed mister sitt rene flertall.

– Markedet kommer til å be om at valgdagsmålingen er feil. Valutasvingninger er det beste tegnet på at markedet er redd. Hvis det konservative skipet synker vil markedet se seg om etter en livbåt, sier valutaanalytiker ved MUFG, Lee Hardman, til Reuters.

Valgdagsmåling Storbritannia

Parti

Tory

Labour

Liberale

Skotske nasjonalister

Andre

Mandater

314 (-17)

266 (+34)

14 (+6)

34 (22)

22 (-1)

Skaper Brexit-usikkerhet

– Et parlament der ingen har flertall er det verst utfallet fra markedets synspunkt ettersom det skaper et nytt lag av usikkerhet før Brexit-forhandlingene og tar bort tid fra det som allerede var et kort tidsrom for å sikre Storbritannia en god avtale, sier Craig Erlam til Reuters.

Erlam er analytiker ved meglerfirmaet Oanda i London, og sier at det kan bli en svært dårlig natt for pundet om resultatene viser seg å være i overensstemmelse med valgdagsmålingen.

Brexit-forhandlingene med EU skal etter planen starte mandag om halvannen uke, 19. juni.

– Kan bli Labour-ledet koalisjon

Jordan Rochester som er analytiker ved finansselskapet Nomuras London-kontor, peker på at det bare er snakk om en meningsmåling.

– Det er mulig at vi kan snakke om en koalisjon bestående av Labour pluss De skotske nasjonalistene pluss Liberaldemokratene, sier han og nevner dermed et scenario der Labour-leder Jeremy Corbyn kan bli statsminister.

Rochester peker på at det kan bli svært vanskelig for de tre partiene å finne sammen, fordi de ifølge målingen ikke har større oppslutningen enn De konservative alene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt