Svensk TV evakuert etter funn av ukjent pulver i trusselbrev

300 journalister og fotografer fra nyhetsredaksjonen til Sveriges Television (SVT) i Göteborg ble evakuert etter at en av journalistene fikk en brev med ukjent pulver. 20 personer ble holdt isolert.

SVT evakuert etter funn av hvitt pulver

EVAKUERT: Alle ansatte i bygningen til Sveriges Television i Göteborg er evakuert etter at alarmen gikk tirsdag morgen. På gulvet sees et ukjent hvitt pulver som drysset ut av et trusselbrev.

Foto: SVT

Det skal ifølge SVTs nettsider være den profilerte gravejournalisten Janne Josefsson i Uppdrag Granskning som har fått brevet. En person skal ha åpnet brevet mens han gikk opp en trapp, og fikk deler av det på klær og hender. Det er ikke opplyst hvem denne personen er.

Det er også oppdaget hvitt pulver nær en kaffeautomat i redaksjonslokalet. To etasjer skal være berørt. Ifølge politiet skal brevet som pulveret drysset ut av, også ha inneholdt en skriftlig trussel.

Det er ikke klart hva det ukjente, hvite pulveret er, men etter at politiets bombegruppe hadde tatt prøver av pulveret og udnersøkt det, ble det gitt foreløpig beskjed om at det trolig ikke er farlig.

Tre personer som var i direkte kontakt med brevet, fikk legetilsyn, men ingen av dem skal oppvist symptomer på forgiftning.

Rundt 20 personer ble holdt isolert før situasjonen var avklart. De 20 skal heller ikke ha vist noen symptomer på forgiftning.

Hvitt pulver på gulvet i SVTS redaksjonslokaler

MYSTISK PULVER: Pulveret ble oppdaget i et brev sendt til redaksjonen i morges. Her er deler av pulveret fotografert ved en kaffeautomat i redaksjonslokalet.

Foto: SVT

300 evakuert

Det var ved 9.30-tiden at de 300 ansatte i Uppdrag Granskning og lokalredaksjonen i Sveriges Radio Väst ble bedt om å rømme lokalene. Kort tid etter var ambulansepersonell, politi og redningsmannskaper på plass ved SVT-huset som ligger i Pumpgatan sentralt i Göteborg.

Ved 10.30-tiden kom politiets bombegruppe til stedet, og et større område rundt SVT-huset er avsperret.

– Vi tar det sikre før det usikre, sier Ragnhild Vestman Fjällhed, plassjef i SVT Göteborg.

SVTs kommunikasjonsdirektør Sabina Rasiwala sier at SVT tar trusselen med største alvor.

Tre i kontakt med pulverbrevet

Janne Josefsson

MOTTAKER: Den profilerte gravejournalisten Janne Josefsson var mottaker av brevet.

Foto: SVT

Politiets bombegruppe undersøkte pulveret med infrarødt lys, og tok prøver for å avklare om pulveret innebærer en kjemisk eller biologisk trussel.

Det er ikke klart hvilken type pulver det dreier seg om i dette nye tilfellet. Det er heller ikke gitt opplysninger om hvem som er avsender av brevet, eller hvem de tre som har vært i kontakt med brevet er.

Tre personer som hadde vært i direkte kontakt med forsendelsen av pulveret blir legeundersøkt og var til observasjon inntil det bke avklart hva pulveret besteår i. En av dem skal ha vært i direkte kontakt med pulveret og fått det på kroppen. Det er ikke opplyst hvem dette var.

Aftonbladet var i direkte kontakt med Janne Josefsson som ikke ville kommentere det som skjer, men henviste til SVTs ledelse.

Flere pulverbrev

Kommunikasjonsdirektør Sabina Rasiwala sier at det ikke er uvanlig at SVT får trusler.

– Det er ikke første gang vi får slike trusler. Det er dessverre en del av den verden vi lever i. Vi har rutiner for dette, og håndterer trusselen i tråd med det, sier hun.

I fjor ble politiet og redningstjenesten i Vest-Sverige kalt ut etter flere tilfeller av mistenkelig pulver i brev og pakker.

I november dukket det opp en slik pakke på tinghuset i Borås og kommunehuset i Svenljunga. En kvinne ble den gang mistenkt for å sendt et av brevene. I mars ble lokalene til PostNord i Borås evakuert etter at pulver ble funnet i en pakke fra USA. Det viste seg å være pannekakepulver, skriver Göteborgs-Posten.

Ulla Brehm i politiet i Region Väst sier til SVT at slike trusler er alvorlige.

– Selv om pulveret skulle være ufarlig, er en slik trussel et alvorlig lovbrudd, sier Brehm.

Fra SVT-huset går også sendinger på Sveriges Radio. Lokalradiosendingen SVT Nyheter Väst for Göteborg-området ble omdirigert til naboregionen Halland mens SVT-huset var evakuert.

Ambulanse utenfor SVT-huset i Göteborg

Ambulanse utenfor SVTs lokaler i Göteborg.

Foto: SVT
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt