NRK Meny
Normal

PST og tysk politi i kontakt om nynazistnettverk

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er i kontakt med tysk politi om det nynazistiske nettverket som er i ferd med å rulles opp etter drapsavsløringene som ryster Tyskland.

Tore Risberget PST

Tore Risberget, operativ leder i PST.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Nettverket mistenkes å stå bak minst ni drap i perioden 2000-2006. Statsminister Angela Merkel kaller drapene for en skam for Tyskland, og det er stilt spørsmål ved hvorfor drapene ikke tidligere har vært koblet mot det nynazistiske miljøet i delstaten Thüringen.

Norge og Tyskland er i kontakt om det som nå skjer, bekrefter Tore Risberget, den operative lederen i PST, overfor Aftenposten.

– Det er en meget interessant sak som vi vil følge tett med på videre. Vi er i dialog med tyske myndigheter rundt dette, så får vi se hva som kommer fram etter hvert, er alt Risberget vil si.

Den tyske avisa Der Tagesspiegel i Berlin skriver at «Tyskland opplever nå et sjokk som Norge gjorde i sommer», og spør om overvåkingspolitiet har vært blindt på det høyre øyet.

Mange frykter at et større nettverk står bak den lille terrorcellen som knyttes til de ni drapene.

I mediene i Tyskland har drapsserien vært kjent som «de uoppløarte döner-drapene». Åtte tyrkiske og en gresk kioskeier ble i årene fra 2000 til 2006 tatt av dage på ulike steder i Tyskland, og i 2007 ble en politikvinne funnet drept i Heilbronn.

Ingen ante, før politiet startet opprullingen av drapet før helgen, at det var en nynazistisk organisasjon som stod bak.

Opprullingen begynte med at politiet fant de to høyreradikale Uwe Mundlos (38) og Uwe Boenhardt (34) døde, i en bobil etter et bankran i Eisenach. De hadde trolig tatt sitt eget liv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt