NRK Meny
Normal

Provosert over blomsterhilsener til terrormistenkt

KØBENHAVN (NRK): Flere har lagt ned blomster på stedet hvor terrormistenkte Omar Abdel Hamid el-Hussain ble skutt av politiet. Men unge, maskerte menn fjernet dem.

Flere unge menn tok vekk blomster som var lagt ned på stedet hvor terrormistenkte Omar Abdel Hamid el-Hussain ble skutt og drept av politiet. I stedet hang de opp en plakat med en hilsen til 22-åringen.

Bilder av blomster og lys fra Svanevej, hvor den terrormistenkte 22-åringen ble skutt og drept, har spredd seg på sosiale medier gjennom dagen. Da NRK var på stedet omtrent 15.30 lå det rundt 30–40 buketter på gaten.

Noen hadde også hengt opp en girlander med hvite origami-svaner, som flagret kraftig i vinden. Et brev lå midt blant blomsterbukettene som skulle minnes den døde 22-åringen.

Kastet blomster vekk

Brev lagt ned i Svanevej

REAGERER: Blant hilsenene lagt ned i Svanevej, er en fra en person som tar avstand fra terrorhandlingene, men som mener bilder av den drepte ikke burde blitt publisert i mediene.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Mange har latt seg provosere av disse blomsterhilsenene. Mens NRK er på stedet kommer en kvinne forbi, ser blomstene og gestikulerer. «Terroristsvin», sier hun før hun haster videre.

– Det er et kjempestort overgrep mot det danske folk at noen legger ned blomster der han døde, sier Özlem Cekic fra partiet Socialistisk Folkeparti til Jyllands-Posten.

Flere andre har også reagert. Danmarks Radio har videobilder som viser en gjeng unge menn som ankommer stedet. Flere er maskerte og de begynner å fjerne blomstene. De skal så ha forklart at det ikke var tradisjon blant muslimer å legge ned blomster til minne om døde og at blomstene ble fjernet i respekt for el-Hussain.

I stedet satte mennene opp et skilt hvor det sto «Hvil i fred. Må Allah være deg nådig». Da gruppen forlot Svanevej ropte de «Allah er stor» på arabisk, skriver Ekstra Bladet.

Blomster på åstedet i Svanevej

BLOMSTER PÅ ÅSTEDET: Mange har valgt å legge ned blomster på stedet hvor terrormistenkte Abdel Hamid el-Hussain ble skutt og drept av politiet.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

TV 2s reporter på stedet sier mennene mener el-Hussain for tidlig ble utropt til terrorist og at det danske samfunnet er diskriminerende mot muslimer.

– Stolt

Mens NRK intervjuer en barndomskompis av den avdøde 22-åringen, kommer det flere lokale menn bort. De er opprørte over at kompisen snakker med en journalist.

– Jeg prøver å si noe positivt for å forklare dem hva slags person Omar var, sier kompisen.

Den ene mannen med rød kaps sier at den sanne terroristen er de som bruker ytringsfrihet for å krenke profeten Mohammed.

– Som dere er stolte over folk som misbruker ytringsfrihet for å krenke profeten, så er jeg stolt over dem som ofrer livet sitt til å beskytte profeten, sier han, og peker mot stedet hvor Omar ble skutt ned av politiet.

Ikke enig med barndomskameraten

Barndomskompisen mener det kameraten har gjort er uakseptabelt. Han ønsker ikke å la se avbilde. Han vil være fullstendig anonym og sier at NRK kan omtale ham som Abu Hassan.

– Selvsagt er vi opprørte over tegningene. Det føles ut som at de misbruker ytringsfriheten for å krenke muslimene. Men selv om jeg forstår sinnet og frustrasjonen hans (Omar), så er jeg ikke enig med handlingene hans. Han satte seg selv og andre mennesker i en veldig vanskelig situasjon. Å bruke Islam som en unnskyldning til å drepe uskyldige mennesker, er uakseptabelt, sier barndomskompisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt