Hopp til innhold

Proud Boys vender Trump ryggen: – En total fiasko

Deler av den den høyreekstreme gruppen Proud Boys kaller nå ekspresidenten en fiasko. Også tilhengere av QAnon-konspirasjonen er skuffet etter Biden-innsettelsen.

Medlemmer av Proud Boys foran Kongressen 6. januar.

VOLDELIG GRUPPE: Medlemmer av Proud Boys foran Kongressen 6. januar.

Foto: Jim Urquhart / Reuters

Proud Boys erklærte lojalitet til Trump etter valget. Gruppen oppfordret medlemmene til å protestere mot valgresultatet som de hevdet var stjålet fra Trump.

«Hyll keiser Trump,» skrev Proud Boys på meldingstjenesten Telegram 8. november.

Men denne uken var tonen en annen, skriver New York Times.

«Trump vil bli husket som en total fiasko,» skrev Proud Boys på Telegram på mandag.

– Mener han har sviktet

Mens Trump etter hvert har fordømt volden i Kongressen 6. januar, har Proud Boys-medlemmer klagd på at han godtar nederlaget og forlater stillingen.

– Nå som han har forlatt kontoret, mener de at han har overgitt seg og sviktet plikten som patriot, sier israelske Arieh Kovler, som forsker på ytre høyre-grupperinger.

Noen av Trumps mest standhaftige tilhengere er nå i ferd med å forlate ham.

Medlemmer av gruppen omtaler nå Trump som «utrolig svak» på diskusjonssider.

Ifølge New York Times oppfordres medlemmene til å la være å delta på arrangementer for Trump eller det republikanske partiet.

– Splittelse i Proud Boys

Lasse Josephsen

FØLGER MED PÅ HØYREEKSTREME: Journalist og forfatter Lasse Josephsen.

Foto: Tommy Strømmen

– Det er interessant. Alle fra QAnon til Proud Boys har mistet futten fordi Trump forsvinner, sier Lasse Josephsen.

Han er forfatter og har fordypet seg i høyreradikale miljøer på nettet.

– Proud Boys er litt komplisert, fordi gruppen har vært splittet siden november. En del er fremdeles samlet rundt Enrique Tarrio. En avstikker-gruppe er samlet rundt Kyle Chapman, som står for en ren nynazistisk ideologi, sier Josephsen.

37-åringen Enrique Tarrio regnes som grunnleggeren av Proud Boys. Chapman, som tidligere har vært innom flere høyreekstreme grupper, skal i fjor ha forsøkt å kuppe lederskapet i gruppa, uten å lykkes.

Josephsen sier Proud Boys opprinnelig var mer en drikkeklubb. De ville slåss mot Antifa (en samlebetegnelse for antifascistiske grupper) og tiltrakk seg mange tvilsomme elementer. De mistet etter hvert kontrollen, og ble mer kjent for vold enn noe annet, forklarer Josephsen.

– Er det et tap for Trump om de vender ham ryggen?

Ja, det er det nok. Proud Boys har bånd til Roger Stone, som var trollmannen bak Trump-kampanjen. Stone var avbildet med Proud Boys som livvakter, og gruppen var også livvakter for andre konservative politikere. Trump-kampanjen fikk litt rock'n'roll over seg som de tjente på, sier Josephsen.

Demonstranter inne i Kongressen, i midten Jake Angeli, også kalla QAnon-sjamanen.

Flere av dem som stormet Kongressen er tilhengere av QAnon-konspirasjonen. Midt i bildet Jacob Chansley, også kjent som QAnon-sjamanen. Han er fengslet etter stormingen.

Foto: JIM LO SCALZO / EPA

Kaos i QAnon-leiren

Amerikanske medier melder også at tilhengere av konspirasjonsbevegelsen QAnon skuffet etter at Joe Biden formelt har blitt innsatt som USAs president. QAnon-tilhengere hevder en gruppe høytstående demokrater, embetsmenn og skuespillere driver en satanistisk pedofiliring og styrer samfunnet i det skjulte.

QAnon-tilhengere har de siste fire årene ventet på at Trump skulle avsløre nettverket. Flere håpet den store planen skulle iverksettes under innsettelsesseremonien i Washington D. C.

Det håpet forsvant altså da Biden formelt ble innsatt. Også Ron Watkins, en av de mest sentrale personene i bevegelsen, kastet inn håndkleet etter seremonien, skriver Huffington Post.

– Vi gjorde alt vi kunne. Nå må vi opp med haken og gå tilbake til livet vårt så godt vi kan, skriver Watkins til sine 120.000 tilhengere på Telegram, ifølge Huffington Post.

Også Forbes omtaler uttalelsene til Watkins, og skriver at Qanon-bevegelsen langt på vei har implodert etter at de opprinnelige spådommene ikke slo til.

CNN skriver at antiklimakset knyttet til innsettelsen har skapt kaos, forvirring og vantro blant QAnon-tilhengere.

Mens noen nå sier at de er ferdige med QAnon, fremmer andre nå nye teorier, som at Trump kun tillot Biden å bli president for syns skyld, mens han i virkeligheten fortsatt har kontrollen.

SISTE NYTT

Siste nytt