NRK Meny
Normal

Protestleder arrestert etter flere dager på rømmen i Marokko

I den nordlige byen Al-Hoceima har det vært store demonstrasjoner etter at det ble utstedt en arrestordre på protestlederen Nasser Zefzafi. Etter å ha gjemt seg for politiet i flere dager er Zefzafi pågrepet.

Nasser Zefzafi

Nasser Zefzafi har flere ganger oppfordret til protestert mot myndighetene i Marokko. Her fra en tale i Al-Hoceima den 18. mai.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

– Staten er korrupt! Vi er alle Zefzafi! ropte flere hundre demonstranter som gikk ut i gatene i Al-Hoceima søndag kveld. De prøvde å ta seg fram til sentrum av byen, men ble blokkert av sikkerhetsstyrker.

– Vi kan ikke ta et eneste skritt, politiet er over alt, sa en av de unge aktivistene til nyhetsbyrået AFP.

Demonstrasjoner Al-Hoceima

Den var hovedsakelig unge menn som demonstrerte i gatene i Al-Hoceima søndag kveld.

Foto: FADEL SENNA / AFP

Fiskehandlers død var starten

Det blir også meldt om protester i byene Nador og Tanger og i Casablanca, lenger sør i landet.

I den nordlige regionen Rif har det vært uro de siste seks månedene siden en fiskehandler døde da han protesterte mot myndighetenes beslaglegging av sverdfisk som var tatt utenfor fangstsesongen. Han ble presset til døde da forsøkte å få tak i fisken i en søppelbil.

Ifølge øyenvitner skal politiet ha gitt søppelkjørerne ordre om å starte søppelpressen bak på bilen.

Protestene utviklet seg til en grasrotbevegelse der Nasser Zefzafi etter hvert ble leder.
Men sist fredag ble det utstedt en arrestordre på ham. Begrunnelsen var at han skal ha forstyrret fredagsbønnen i en moské og oppmuntret til demonstrasjoner.

Dermed ble det flere demonstrasjoner og protester. Ifølge myndighetene er minst 22 mennesker blitt arrestert, mens lokale kilder hevder at tallet er langt høyere. De sier mange av de arresterte er blitt fraktet til Casablanca, melder AFP.

Oppfordret til nye protester

Lørdag la Zefzafi ut en video på sin facebookside der han oppfordrer butikkeiere i Al-Hoceima til å stenge forretningene sine i protest mot dem han kaller de religiøse sultanene. Han fortalte at han var i god behold, men sa ikke hvor han oppholdt seg. Mandag ble han altså arrestert av politiet.

I Rif bor det hovedsakelig berbere og regionen har i lengre tid hatt et anstrengt forhold til de sentrale myndighetene i landet. Etter den arabiske våren i 2011 var det også flere protester i Rif. Det førte blant annet til flere politiske reformer der Kong Mohamed VI sa fra seg noen av sine vidtrekkende fullmakter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt