Hopp til innhold

Protesterer mot rekordmange kinesiske skip ved omstridte øyer

Japan protesterte i dag overfor Kina etter at 13 kinesiske kystvaktskip nå seiler rundt de omstridte øyene i Øst-Kinahavet som begge landene krever suverenitet over.

Senkaku-øyene

De tre øyene Uotsuri (øverst), Minamikojima (nederst) og Kitakojima (midten) er kjent som Senkaku i Japan og Diaoyu i Kina.

Foto: KYODO / Reuters

Spenningen rundt øygruppen i Øst-Kinahavet som er kjent som Senkaku i Japan og Diaoyu i Kina, har økt merkbart de siste dagene.

Grunnen er at Kina har sendt 13 kystvaktskip til farvannet ved øyene, flere enn noen gang tidligere siden striden om de ubebodde øyene blusset opp i september 2012.

Minst fire av kystvaktskipene er øyensynlig bevæpnet. I tillegg til kystvaktskipene er det nå rundt 230 kinesiske fiskefartøyer ved øyene, noe som er langt mer enn vanlig.

Tirsdag kalte den japanske utenriksministeren Fumio Kishida inn den kinesiske ambassadøren for andre gang på fem dager og sa at «forholdet mellom Japan og Kina er tydelig forverret».

- Vi kan ikke akseptere at Kina på egen hånd foretar handlinger som øker spenningen, sa utenriksministeren til ambassadør Cheng Yonghua ifølge departementets nettside.

Ambassadør Cheng avviste kritikken og sa at kystvaktskipene var sendt for å passe på de kinesiske fiskebåtene.

– Vær så snill å forstå at dette er et forsøk fra kinesisk side på å unngå ytterligere komplikasjoner, sa Cheng til journalister da han kom ut etter møtet departementet.

Kinesisk kystvaktskip

Et bilde tatt av den japanske kystvakten sist lørdag av et kinesisk kystvaktskip nær de omstridte øyene.

Foto: Ap

Konflikt om øyer i øst og sør

Kina har pågående konflikter med sine naboer om øygrupper og territorialfarvann både i Sør-Kinahavet og Øst-Kinahavet.

Striden om øyene som Japan kaller Senkaku og Kina Diaoyu, blusset opp høsten 2012 etter at japanske myndigheter i 2012 kjøpte tre av øyene fra en familie som har eid dem siden 1970-tallet.

Frem til 2014 var spenningen mellom Japan og Kina høy rundt øyene og det var frykt for at de kunne føre til økonomiske sanksjoner eller krig. Etter at begge landene la vekt på dempe spenningen har det vært mindre oppmerksomhet rundt øygruppen.

De siste par årene er det i stedet konflikten i Sør-Kinahavet fått mest oppmerksomhet, særlig etter at Kina gikk på et nederlag i Den internasjonale domstolen i Haag når det gjaldt suvereniteten over området.

Kina har avvist dommen i Haag og har i stedet gjennomført en større militærøvelse i Sør-Kinahavet.

Tomomi Inada

Tomomi Inada ble onsdag i forrige uke utnevnt til forsvarsminister i Japan. 57-åringen, som i Japan sammenlignes med Jeanne d'Arc, er kjent for at hun vil forandre Japans pasifistiske grunnlov slik at Japan kan bruke mer penger på militæret.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

Under øvelsen deltok krigsskip, kystvaktskip, ubåter og fly og både raketter og torpedoer ble avfyrt.

Samtidig som Kina har sendt kystvaktskipene til de omstridte øyene, pågår det i Japan en prosess med sikte på forandre Japans pasifistiske grunnlov slik at landet kan bruke mer penger på militæret.

I forrige uke ble Tomomi Inada utnevnt til forsvarsminister, en politiker som er kjent som sterkt nasjonalistisk.

Det vekket sterke reaksjoner i Kina etter at hun nektet å si at japanske tropper hadde gjennomført massakrer i Kina under 2. verdenskrig.

Senkaku

SISTE NYTT

Siste nytt