Hopp til innhold

Protesterer mot norsk vannkraft

Lokalbefolkning i Chile vil stanse utbyggingen av norske vannkraftanlegg.

Demonstrasjon i Chile
Foto: El Ciudadano

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det norske selskapet SN Power planlegger å bygge fire vannkraftanlegg i Chile, men har møtt sterk motstand fra urbefolkningen i området.

Prosjektet skal ha en total verdi på 3 milliarder kroner, og er selskapets største investering utenlands.

- Tar ikke hensyn

Mapucheindianerne som bor i området frykter at SN Powers anlegg skal ødelegge miljøet og turistnæringen, melder Norwatch.

Antropologen Silvia Schoenenberger i menneskerettighetsorganisasjonen Observatorio de Derechos de los Pueblos Indígenas sier motstanden har aldri vært større.

- Selskapet kjøpte rettighetene til dette vannet uten å ta hensyn til at det befinner seg midt i mapuche-land, sier hun til Norwatch.

- Elvevannet som SN har kjøpt rettighetene til er i bruk av lokalbefolkningen. Vannet er viktig for husdyrhold og jordbruk. Elvene har også en religiøs betydning for innbyggerne, sier Schoenenberger.

Mapuchefolket har satt opp skilt i protest

Lokalbefolkningen har satt opp skilt i protest mot utbyggingen.

Foto: El Ciudadano

Krever planene stanset

Alejandro Kohler, en lokal ordfører i området, har også engasjert seg. Ved en protest i september sa han at anleggene som skal bygges, vil forstyrre utviklingen av turistindustrien.

– Vi er nødt til å gjøre motstand mot en installasjon av denne størrelsen, for det er ikke bare snakk om ett, men minst tre eller fire anlegg. Dette kommer til å få en veldig negativ effekt på vårt område, på vårt folk og på vår natur, sa Kohler til en chilensk avis.

Sivilsamfunnet i regionen har sendt et brev til SN Power, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Observatorio de Derechos de los Pueblos Indígenas. Brevet er underskrevet av flere lokale samfunnsledere, som krever planene stanset.

- Ikke overraskende

Daglig leder i Foreningen for internasjonale vannstudier (FIVAS), Andrew Preston, sier situasjonen ikke er overraskende.

- Dette er veldig gjenkjennelig. I lignende prosjekter verden rundt har urbefolkningen blitt utelatt fra prosessen. Det er viktig å sette i gang ekstra tiltak for å sørge for at de deltar i denne, sier Preston til NRK.

FIVAS mener urbefolkningen bør ha rett til å nekte, men Preston understreker at det sjelden er nødvendig hvis de får være med på hele prosessen.

- Hvis de har rådighet over egne ressurser, må få være med på en konsultasjon og komme med innvendinger. De må også kunne nekte, sier Preston.

FIVAS utarbeider en rapport som skal være klar i oktober. Der vil de se på i hvilken grad SN Power holder seg til konvensjonene om urbefolkningens rettigheter.

- Vil vil undersøke om det er en reell deltakelse fra urfolket. Det er stadig framgang i arbeidet med å anerkjenne urfolks rettigheter, men vi trenger å se det i praksis. I en ideell situasjon skal selskapet ta hensyn til deres rettigheter, sier Preston.

Foss i Sør-Chile

Et fossefall i området der SN Power planlegger å bygge.

Foto: El Ciudadano

- Skal tilpasses forholdene

Informasjonsansvarlig i SN Power, Marte Lerberg Kopstad, understreker at det er lenge til noe skal bygges i området.

- Det er på et tidlig utviklingsstadium, og vi ser fortsatt på hvordan det skal designes. Det skal tilpasses samfunnsmessige forhold, sier Kopstad til NRK.

Ifølge Kopstad har det vært blandede reaksjoner på planene, noe som selskapet tar alvorlig. De negative reaksjonene er ofte basert på negativ erfaring med vannkraft.

- Vi har fra dag én invitert den lokale befolkningen til dialog, og forklart hva prosjektet går ut på. En studie basert på konsultasjoner med innbyggerne og miljøeksperter er en viktig del av beslutningen, sier Kopstad.  

- Vi vil alltid vurdere om et prosjekt har så store negative påvirkninger at vi ikke kan håndtere det, og da gjennomfører vi det ikke. Dette er noe vi vil få endelig svar på i de omfattende studiene vi gjennomfører. Vårt mål er å bygge vannkraftprosjekter som kommer lokalbefolkningen og Chile til gode.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor NRK at de er orientert om saken. De har sendt en henvendelse til ambassaden i Santiago, og venter på svar.

SN Power eies av Statkraft og Norfund.

SISTE NYTT

Siste nytt