Protester stanset snusforbud

Det holder ikke med røykeforbud i Sverige. Flere kommuner forsøker å innføre snusforbud for sine ansatte, men møter motstand. – I så fall skal jeg snuse mer på pur faenskap, sier en snuser.

Snus
Foto: Tor Risberg, NRK

I Umeå ble politikerne nødt til å gå tilbake på besluttningen om å innføre snusforbud, skriver dn.se .

– Her snuser nesten alle

Den svenske avisen har blant annet snakket med Keijo Terkiö, som jobber i kommunen i Umeå. Han er ikke enig med politikerne om å nekte folk å snuse på jobb.

– De har ikke forstått at de bor i Norrland. Her snuser nesten alle, sier Terkiö surt til avisen. Han sier også at han på pur faenskap skulle trappet opp snusbruken dersom forslaget hadde gått gjennom.

Bedre helse, mindre tobakkslukt

Umeå kommune skulle bli en tobakksfri arbeidsplass i juli neste år. Hverken snus eller sigaretter skulle bli tillatt hos ansatte. Begrunnelsen var både at helsen til de ansatte ville bli bedre, og at ingen skulle bli utsatt for lukten av tobakk.

Kommuneråd Lennart Holmlund i Umeå sier:

– Brukerne skal ikke trenge å kjenne lukten av snus eller se noen dytte en pris i munnen.

Men da forslaget ble kjent ble det rabalder. I Västerbottens-Kuriren sa 76 prosent av leserne at de var mot forslaget.

Mer kontroversielt enn røykeforbud

Umeå er ikke den eneste kommunen i Sverige som har møtt motstand i denne saken. I Vansbro og Oskarshamn ble man også tvunget til å gå tilbake på det upopulære forslaget.

I Hudiksvall måtte politikerne nøye seg med at bare kundemøtene ble tobakksfrie - altså at ansatte må la leppa hvile for snus i møtene.

Den svenske avisen Dagens nyheter har snakket med journalist og en av grunnleggerne av Tobaksfakta, Carl-Olof Rydén, som sier at snusforbud er mer kontroversielt enn et røykeforbud.

– Snus har alltid vært stort i Sverige. Det er en grunn til at røyking ikke er like utbredt i Sverige som i andre land, sier Rydén.

Påvirker ikke sidemannen

Det vanligste argumentet mot et snusforbud, er det såkalte tredjepersons-perspektivet.

– Snus påvirker ikke personen ved siden av deg, i motsetning til røyking og røyklukt, sier personalsjef Anna Eriksson i Borlänge kommune.

I Umeå førte til slutt motstanden til at politikerne forandret synspunkt. På tirsdag ble forslaget om tobakksfri arbeidstid nedstemt. Det er Keio Terkiö glad for.

– Det hadde uansett aldri gått. Og hvor langt skal de strekke seg? Kommer de til å forby oss å være tykke og drikke kaffe og spise søtsaker?

SISTE NYTT

Siste nytt