NRK Meny
Normal

Putin møter «lille-Putin»

Russlands president er på vei til Budapest for å undertegne nye samarbeidsavtaler. Norge reagerer på alliansen og i Ungarn venter demonstranter, som frykter «putinisering» av landet.

Demonstranter holder plakater med Putin og Orban

Demonstrantene i Budapest frykter tettere bånd til Russland. I dag kommer Russlands president Vladimir Putin til Ungarns hovedstad for samtaler med statsminister Viktor Orbán.

Foto: Balazs Mohai / Ap

Rundt 2000 ungarere marsjerte gjennom hovedstaden i går kveld for å vise sin motstand mot det kommende politiske besøket fra Russland. De frykter Vladimir Putins innflytelse over Ungarns lederskap og at landet er på vei mot en ettpartistat.

Marsjerer fra øst til vest

Demonstrasjonen startet ved Budapests østlige togstasjon og endte ved den vestlige. Arrangørene sier at valget av rute var bevisst for å symbolisere tilhørigheten til Europa.

Demonstranter holder et banner der det står "Putin nei, Europa ja"

Rundt 2000 mennesker gikk under parolen 'Putin nei, Europa ja' i Ungarns hovedstad i går.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

– Vi tar det ille opp at (statsminister Viktor) Orbán gjør Ungarn til narr ved å invitere Putin for å inngå hemmelige avtaler mens det er krig i nabolandet Ukraina, sier en av arrangørene, Marton Gulyas, til AFP.

Demonstrantene marsjerer i Budapests gater mot Putins besøk

Demonstrantene marsjerer fra den østlige til vestlige togstasjonen i Budapest for å markere sin støtte til Europa.

Foto: Balazs Mohai / Ap

Putins venn i Europa

Ungarns statsminister er en av Putins næreste allierte i Europa. Motstanderne hans kaller Orbán for «lille-Putin».

Det er ni år siden sist Vladimir Putin var i Ungarn og første gang han besøker et EU-land siden juni 2014. Dagens besøk er viktig fordi han kan vise at han fortsatt har en venn og alliert innenfor EU og NATO.

Statsminister Orbán har vært tre ganger i Kreml: i november 2010, februar 2013 og januar 2014.

Læremester og læregutt

Europaminister Vidar Helgesen (H) reagerer på utviklingen i Ungarn og omtaler besøket som lærermesterens besøk til læregutten.

– Orbán har lest Putins lærebok. Undergraving av uavhengige institusjoner, innskrenking av mediefrihet og angrep på frivillige organisasjoner er uttrykk for dette. For kandidatland stiller EU krav til at København-kriteriene er oppfylt. De samme kriteriene bør fortsette å gjelde også for medlemsstatene, sier Helgesen til NRK.

Europaminister Vidar Helgesen frykter utviklingen i Ungarn

Europaminister Vidar Helgesen (H) sier at det ikke er tvil om at Ungarns statsminister Orban har lest Putins lærebok.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Han understreker at Ungarn ikke er Russland, men sier at Orban, på samme måte som Putin, tenker langsiktig og har en erklært visjon om en frihetsfiendtlig og trangsynt stat.

– Verken EU eller EØS-området skal ha rom for illiberale stater. Derfor er det viktig at Europa reagerer mot utviklingen i Ungarn, sier Helgesen.

Vil forhandle om energi

I fjor sa Orbán at de europeiske landene «skyter seg selv i foten» ved å ødelegge handelsforbindelsene til Moskva.

Det omstridte besøket i ettermiddag skjer mens vestlige ledere forsøker å redde fredsplanen for Ukraina. Det er ventet at Orbán vil forhandle om en langsiktig gassavtale med russerne. Dagens avtale utløper senere i år.

Opposisjonen er skeptisk til Orbáns sololøp fordi EU har planer om å forhandle om en felles løsning for russisk gass til Europa.

Russlands president Vladimir Putin strekker ut en hånd til Ungarns statsminister Viktor Orban

Ungarns statsminister Viktor Orban fikk en utstrakt hånd da han besøkte Russlands president Vladimir Putin i januar i fjor.

Foto: Sergei Guneyev / Ap

Omstridt besøk

Russland har under Putin blitt mer politisk og økonomisk isolert. Vestlige land har innført straffetiltak mot Russland for landets rolle i krigen i Ukraina.

Ungarn har støttet EUs sanksjoner, men samtidig vært en tydelig stemme om de negative virkningene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt