Protestene mot politidrap fortsetter i USA

For tredje kveld på rad protesterte flere tusen amerikanere i storbyer rundt om i USA for å vise avsky mot en rekke drap som hvite politimenn har begått mot ubevæpnede, svarte ofre.

En demonstrant blir pågrepet i Manhattan i New York under en demonstrasjon fredag kveld

En demonstrant blir pågrepet i Manhattan i New York under en demonstrasjon fredag kveld.

Foto: ERIC THAYER / Reuters/NTB Scanpix

Demonstrasjonene fortsatte til tross for at påtalemyndigheten i New York har varslet at en storjury skal vurdere å reise tiltale mot politimannen som drepte Akai Gurley.

Barnefaren var ubevæpnet og på vei ned en mørk trappeoppgang i en kommunal leilighet da han ble skutt i magen av en uerfaren politimann. Politisjefen i New York har selv sagt at 28-åringen var et helt uskyldig offer. Men det var ingen demonstrasjoner etter at Gurley ble drept.

Den siste protestbølgen startet onsdag etter at en storjury i New York besluttet at politimannen Daniel Pantaleo slipper tiltale, etter at han tok nakkegrep og drepte seksbarnsfaren Eric Garner under en pågripelse i juli.

Fredelige demonstrasjoner

Flere tusen sinte, men stort sett fredelige demonstranter fortsatte protestene i New York fredag kveld.

Mange demonstranter viste sin misnøye ved å legge seg ned og spille døde og rope Garners siste ord: «Jeg får ikke puste!» Fredelige demonstrasjoner ble også holdt i hovedstaden Washington, i Miami, Chicago, Boston og St. Louis.

Saken har fått mye oppmerksomhet ettersom den føyer seg inn i rekken av episoder der hvite politimenn har tatt livet av afroamerikanske menn.

Enda en svart mann skutt og drept

Torsdag ble enda en ubevæpnet svart mann skutt og drept av en hvit politimann i Phoenix i delstaten Arizona, noe som også utløste protester her.

Politimannen dro for å sjekke mulig omsetning av ulovlige stoffer utenfor en butikk. Da mannen stakk hånda i lomma, trodde politimannen han grep etter en pistol, tok fatt i hånda hans og fyrte like etter av to dødelige skudd i magen på den mistenkte 34-åringen. Det var ingen pistol, men en eske tabletter. Mannen ble erklært død på stedet.

Tidligere har delstaten Missouri vært rammet av opptøyer og demonstrasjoner i kjølvannet av drapet på Michael Brown (18). Også her avviste en storjury å reise tiltale mot politimannen som skjøt og drepte tenåringen.

Demonstranter holder hendene i været under en protest

Demonstranter holder hendene i været under en protest der de krever rettferdighet for Eric Garner, som døde da en politimann tok nakkegrep på ham i sommer.

Foto: ADREES LATIF / Reuters/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt