Prorussisk opprørsleder drept

Lederen for de prorussiske opprørerne i den selverklærte folkerepublikken Donetsk i Øst-Ukraina, Aleksandr Zakhartsjenko, er drept i et attentat.

Aleksandr Zakhartsjenko

Aleksandr Zakhartsjenko har vært leder for de prorussiske opprørerne i Donetsk-regionen.

Foto: Dimitar Dilkoff / AFP

Det er det prorussiske lokale nyhetsbyrået DNR som melder om at Aleksandr Zakhartsjenko (42) er drept i en eksplosjon på en restaurant i sentrum av hovedbyen Donetsk. En annen person med høytstående posisjon i opprørsbevegelsen skal være skadet.

Ifølge det russiske utenriksdepartementet er det ukrainske regjeringsstyrker som står bak angrepet, som endte med døden for den prorussiske opprørslederen.

Den ukrainske etterretningstjenesten hevder derimot at drapet og attentatet kommer som følge av et internt oppgjør opprørerne imellom og deres russiske støttespillere.

Representanter for folkerepublikkens ledelse sier de har arrestert et ukjent antall personer som de mener har tilknytning til attentatet.

Eksplosjonen skjedde i ettermiddag, og ifølge en reporter fra nyhetsbyrået AFP har politiet sperret av området rundt bygningen hvor eksplosjonen skjedde.

Selvutnevnt leder

Aleksandr Zakhartsjenko var en av de første som grep til våpen for å kjempe mot de ukrainske regjeringsstyrkene i etterdønningene av fallet til den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj.

Han var også sentral da de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina i mai 2014 erklærte opprettelsen av Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk.

Den tidligere kullgruve-elektrikeren ble senere samme året valgt til president for Donetsk-republikken i et omstridt valg. Verken valget eller folkerepublikken er internasjonalt anerkjent.

Zakhartsjenko, som noen hevder ble håndplukket av Kreml, har vært en selvskreven og ubestridt leder. Han har ført en hard linje overfor de ukrainske myndighetene, som han nekter å anerkjenne som landets regjering.

Mange drept i bitter maktkamp

Flere enn 10.000 personer har mistet livet i den bitre og væpnede maktkampen om Øst-Ukraina.

Zakhartsjenko er den mest høytstående blant en rekke separatistpolitikere og kommandanter som er drept de siste årene. Flere har også flyktet fra Donetsk, etter intern krangel.

Talskvinnen for det russiske utenriksdepartementet sier at våpenhvilen som den ukrainske regjeringen har ønsket med opprørerne nå vil være vanskeligere å oppnå.

Donetsk

SISTE NYTT

Siste nytt