NRK Meny
Normal

Propagandakrig og strid om antall døde i Egypt

Den egyptiske hæren har sluppet en video som de mener beviser at Morsi-tilhengerne skjøt mot politi og militære i Kairo. Samtidig er det store sprik mellom myndighetenes dødstall, brorskapets uttalelser og det internasjonale nyhetsbyråer mener å ha fått bekreftet.

Som en del av propagandakrigen har militæret i Egypt har lagt ut bilder fra da de begynte å rense torget i Kairo. Her synes det tydelig hvordan Mursi-tilhengere skyter mot militæret og politiet.

VIDEO: Militæret slapp en video der de hevder å ha filmet angrep fra Morsi-tilhengere med våpen.

I morgentimene onsdag kom militæret og politiet kjørende mot Morsi-tilhengernes leir. Med store pansrede bulldosere i front nærmet soldater seg.

Vitner og journalister forteller hvordan situasjonen utviklet seg fra at bulldoserne knuste barrikader og at det ble brukt tåregass - til at kulene smalt og gatene ble fylt av blod.

Både journalister i området og Det muslimske brorskapet beskriver hvordan sikkerhetsstyrkene skjøt demonstranter med skarpe skudd.

Egyptiske helsemyndigheter opplyser torsdag formiddag at 421 mennesker er døde og at over 2 900 er såret.

Følg dramatikken: Vold og sammenstøt i Egypt

Hazem al-Beblawi på statlig egyptisk tv

Statsminister Hazem al-Beblawi gikk onsdag kveld ut på statlig egyptisk tv og skrøt av sikkerhetsstyrkene.

Foto: Al-Masriya TV / Afp

Det muslimske brorskapet derimot mener at minst 500 demonstranter er drept og over 9 000 såret. Internasjonale nyhetsbyråer hadde lenge mye høyere dødstall enn myndighetene basert på kontakt med likhus og sykehus

Til statlig tv i Egypt sier statsminister Hasem el-Beblawi tirsdag kveld at han mener sikkerhetsstyrkene viste tilbakeholdenhet i aksjonen, og skryter av den gode håndteringen. Det til tross for det svært høye antall døde.

– Vi ba sikkerhetsstyrkene om å vise selvkontroll, og jeg vil benytte denne anledningen til å takke politiet for deres ekstreme tilbakeholdenhet, sa Beblawi i en TV-sendt tale onsdag kveld.

Se bildene: Store sammenstøt i Egypt

Mener Morsi-tilhengerne brukte våpen

Det muslimske brorskapet og alliansen som protesterer mot avsettelsen av Morsi sier i en uttalelse at fredelige demonstranter ble skutt og drept med skarpe skudd av hæren og politiet.

– Verden kan ikke sitte og se på mens uskyldige men, kvinner og barn blir slaktet ned. Alle må stå opp mot militærregimet før det er for sent, uttaler brorskapet i ei pressemelding som er sendt til blant annet nyhetsbyrået AP.

Opprørspoliti sikter med automatvåpen i Kairo, Egypt

Sikkerhetsstyrkene var godt utstyrt og bevæpnet i det de gikk inn for å løse opp leiren til Morsi-tilhengerne. Ifølge mange ulike kilder ble det da også skutt med skarpt.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Egypts innenriksminister benekter at det ble skutt med skarpt, og sier at sikkerhetsstyrkene bare brukte tåregass. Overgangsmyndighetene hevder på sin side at Morsi-tilhengerne brukte skytevåpen mot politiet.

Det samme var undertonen da hæren tidligere på dagen slapp en video filmet fra ulike militære enheter som de påstod skulle vise demonstranter som skjøt med automatvåpen på sikkerhetsstyrkene. (se videoen i toppen av saken)

Bildene viser personer som holder noe som kan se ut som våpen, og det virker som det avfyres skudd. I andre deler av videoen sees personer i det de virker å kaste stein på pansrede kjøretøyer.

I deler av videoen har militæret lagt på grafikk med tydelige røde ringer for å understreke at demonstranter skal ha hatt våpen.

Videoen viser dog ingen politifolk eller militære som avfyrer skudd.

Innenriksministeriet har også valgt å trekke fram at 43 politifolk skal ha blitt drept i kampene i løpet av dagen. På en facebook-side knyttet til innenriksministeriet har de også lagt ut bilder av det de kaller «martyrer i tjeneste så langt i dag».

Døde politifolk i Egypt ifølge innenriksministeriet

Egypts innenriksdepartement har lagt ut bilder av det de sier er døde politifolk i sammenstøtene.

Foto: faksimile fra Facebook-siden til Ministry of Interior Egypt

Journalist: – Brorskapet ba folk bli for å ofre livet

I en artikkel publisert på nettstedet The Daily Beast drevet av blant annet Newsweek beskriver den egyptiske journalisten Maged Atef situasjonen når sikkerhetsstyrkene gikk inn i demonstrantenes leir.

– Politiets høyttalere lovte at innenriksministeriet hadde bestemt at alle som forlot området frivillig ville kunne reise hjem uten hindringer. Da svarte ledere i brorskapet fra scenen i demonstrasjonen «Nei! Ikke forlat området, det er en felle og de vil arrestere dere.»

Kvinnelig demonstrant i Kairo

En kvinne prøvde å stoppe en bulldoser fra militæret i å skade sårende ungdommer nær Rabaa al-Adawiya-moskeen onsdag formiddag.

Foto: MOHAMMED ABDEL MONEIM

Etter dette kom pansrede bulldosere og væpnede sikkerhetsstyrker stadig nærmere. Så begynte tåregassgranatene å hagle, ifølge beskrivelsen. Atef beskriver også hvordan menn fra brorskapet beveget seg midt imot sikkerhetsstyrkene.

Les også: Norsk journalist midt i Egypt-volden

Det var da den egyptiske journalisten så noe som gjorde at han mente det eneste riktige var å komme seg unna så fort som mulig.

– Jeg så to menn som så ut som demonstranter. De bar våpen og skjøt mot de pansrede kjøretøyene, sier journalisten til The Daily Beast og understreker at han på dette tidspunktet hadde lagt på sprang.

Andre journalister uttaler at de aldri så skytevåpen blant tilhengerne til brorskapet inne i leiren ved Rabaa-moskeen. Blant de som uttaler dette er frilansjournalisten Bel Trew og den norske journalisten Anders Sømme Hammer. Begge understreker dog at de ikke kan si mer enn de så, og dermed ikke kan garantere at det ikke var skytevåpen blant demonstrantene.

Like etter at han så skytevåpnene hørte Maged Atef hvordan brorskaps-lederne fortsatte å rope ut budskap over demonstrasjonens høyttaleranlegg:

– For Gud mister vi våre liv. Forlat ikke leiren, forlat ikke leiren.

Mens journalisten sprang hørte han skudd og skrik.

Han så også hvordan de pansrede bulldoserne kjørte inn i barrikader og knuste dem med rå kraft.

En video publisert på Youtube viser mye av det samme som journalisten beskriver fra den aller første fasen i det sikkerhetsstyrkene gikk inn i demonstrantenes leir.

Se videoen her:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt