Hopp til innhold

Propagandakrig etter flytragedien: – Veldig beleilig for Ukraina

Flytragedien kan vippe Ukraina-krisen i Kievs favør, og kan i verste fall føre til røde tall i Russlands nasjonalbudsjett. Propagandakrigen tilspisses i kampen om internasjonal sympati, mener eksperter.

Flystyrt i Ukraina

Til sammen er 298 mennesker bekreftet døde etter at et fly fra Malaysia Airlines styrtet torsdag forrige uke.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Jakub M. Godzimirski

Russland-ekspert og seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Foto: NUPI

Mye står på spill både for Ukraina og Russland etter at det malaysiske passasjerflyet MH17 ble skutt ned torsdag forrige uke.

I dagene etter tragedien har det rådet full forvirring rundt hva som har skjedd på krasjstedet.

– Først og fremst er det mangel på uavhengig informasjon som preger situasjonen. Det første som forsvinner fra dagsorden i konflikter er sannheten, og alle involverte parter har sine interesser av å få belyst sin side i saken, sier seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Det har haglet beskyldninger etter flytragedien. De prorussiske separatistene beskyldes for likskjending, bevisforspillelse og for å nekte internasjonale eksperter adgang til krasjstedet.

Propagandakrig blir viktigere

Ukrainske myndigheter har vært krasse i sine uttalelser om Russland, og russiske myndigheter lanserte i går en teori om at et ukrainsk jagerfly skjøt ned MH17.

Tor Bukkvoll

Ukraina-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll.

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

– Propagandakrigen har blitt enda viktigere når det nå er spørsmål om hvem som skal få skylden for flytragedien, sier Seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll.

Bukkvoll tror flytragedien er en av flere faktorer som kan føre til at regjeringen i Kiev får kontrollen over landet.

– Flytragedien vil få stor betydning, men er ikke en faktor som alene vil vippe konflikten. Det blir avgjørende fremover blir hvordan det ukrainske forsvaret klarer å fortsette sin fremgang mot de prorussiske separatistene som har mistet nesten all sympati, sier Bukkvoll.

– Kan ende Ukraina-krisen

Indra Øverland

Indra Øverland, seniorforsker og leder for forskningsgruppen på Russland, Eurasia og Arktis.

Foto: NUPI

Indra Øverland, som er leder for Russland-avdelingen på NUPI, mener ukrainske myndigheter har utnyttet flytragedien maksimalt.

– Hendelsen er helt klart veldig beleilig for Ukraina, og de har utnyttet det maksimalt. Informasjonskrigen har vært sentral hele veien, slik den er i alle konflikter som berører vestlige interesser. Nedskytningen av MH17 har imidlertid ført til en kraftig forrykning av maktbalansen i informasjonskrigen, og kan potensielt bidra til at hele konflikten i Øst-Ukraina ender i Kievs favør, sier han.

Mandag kom det meldinger om at det ukrainske forsvaret har tatt kontrollen over flyplassen i Donetsk by som i lengre tid har vært kontrollert av de prorussiske separatistene.

Ifølge Øverland og Bukkvoll er det helt logisk at forsvaret setter øker innsatsen mot opprørene.

– Samtidig ønsker de kanskje ikke oppmerksomhet rundt dette fordi de ikke ønsker at verdenssamfunnet skal se at de bruker tragedien som en mulighet for en militær offensiv, sier Øverland i NUPI.

Russlands teori på etterskudd

Ukrainske myndigheter forsøkte i går først å nekte for at de hadde sendt styrker til Donetsk by, men innrømmet senere operasjonen. Det betyr ikke nødvendigvis at de forsøker å skjule handlingene, mener Bukkvoll.

– For alt vi vet kan ha vært ukrainske spesialstyrker som utførte en hemmelig operasjon. Ukrainske myndigheter har ingen grunn til å legge skjul på sin militære fremgang. De har snarere all grunn til å legge press på separatistene nå, sier han.

RUSSIA-UKRAINE-POLITICS-CRISIS-MALAYSIA-PUTIN

Russlands president Vladimir Putin.

Foto: ALEXEI NIKOLSKY / Afp

Ifølge Jakub Godzimirski gjør nå Russlands president Vladimir Putin alt han kan for å overbevise verdenssamfunnet om at flytragedien er et resultat av den indre konflikten i Ukraina, men dette ser ikke ut til å få fotfeste i Vesten.

– Vestlige medier er kritiske til Russland og Putin er i ferd med å bli upopulær. Putin lyktes en periode med å svartmale den ukrainske regjeringen, men nå er det langt viktigere for Russland å bevise sin uskyld, sier han.

Tor Bukkvoll registrerer også at Russland forsøker å skyve skylden over på Ukraina, men synes det er betenkelig at teorien kommer så langt etter.

– Russland frykter enda tyngre sanksjoner fra EU. Det er usikkert hvor tøffe disse sanksjonene blir, men tilliten til den russiske økonomien er allerede svekket og videre sanksjoner kan bety underskudd for Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt