Professor drept i bombeangrep

En atomforsker ble drept i en bombeeksplosjon i Irans hovedstad Teheran tirsdag morgen.

Professor drept i Iran

En iransk TV-stasjon viser bilder av den døde professoren.

Foto: Press TV / Scanpix/AFP

Bomben ble utløst ved hjelp av en fjernkontroll, ifølge TV-kanalen Press TV.

Professor Massoud Mohammadi ble drept i nærheten av sitt hjem nord i Teheran av en bombe som var festet på en motorsykkel.

Massoud Ali Mohammadi

DREPT: Atomforsker Massoud Ali Mohammadi ble drept i nærheten av sitt hjem.

Foto: Fars News / Scanpix/AFP

Skylder på Israel og USA

Mohammadi underviste i kjernefysikk ved Teheran University. Iranske myndigheter kaller bombeangrepet en terrorhandling, og legger skylden på Israel og USA.

– Bomben ble plassert på en motorsykkel av sionistiske og amerikanske agenter. To biler og en motorsykkel ble ødelagt og vinduene i boliger rundt smadret, melder den statlige iranske kringkastingen IRIB.

Sju måneder etter det omstridte presidentvalget er situasjonen i Iran fortsatt svært spent.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt