NRK Meny
Normal

Prodi leverte avskjedssøknaden

Italias statsminister Romano Prodi tapte tillitsvoteringen i Senatet torsdag, og har levert avskjedssøknaden sin til president Giorgia Napolitano.

Romano Prodi
Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP

161 medlemmer av senatet stemte mot Prodis sentrum-venstre-regjering, mens 156 stemte for.

I tillegg var det en som avsto fra å stemme og tre personer som ikke møtte opp til avstemningen.

Det var ventet at Prodi kom til å tape avstemningen i nasjonalforsamlingens førstekammer etter at det lille kristeligdemokratiske partiet UDEUR trakk seg fra koalisjonsregjeringen mandag.

Berlusconi

Prodis nederlag vil trolig føre til snarlig valg, og meningsmålinger viser at konservative Silvio Berlusconi dermed igjen kan bli å finne i statsminister-stolen.

Berlusconi selv ønsker å benytte nedturen til Prodi, og vil ha snarlig valg.

President Napolitano må bestemme seg om han vil skrive ut hurtig valg, eller om han vil be noen andre om å danne regjering. En eventuell midlertidig regjering vil ganske sikkert få i oppgave å reformere Italias valgsystem.

Prodi fortsetter midlertidig

Ifølge presidenten vil Prodi få jobben som midlertidig leder i overgangsperioden. Prodi ble spurt om å fortsette som statsminister mens presidenten i morgen begynner å konsultere med de politiske lederne for å finne en løsning.

Politiske kommentatorer tror ikke at avgangen til landets 61. regjering siden andre verdenskrig vil skade økonomien, siden Prodi har vært mer opptatt med å overleve politisk enn med å gjennomføre reformer av noe slag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt