Problemene står i kø for USAs mann i Midtøsten

Grensekrangler, bosetninger og Jerusalems framtid - veien mot fred i Midtøsten er i beste fall humpete for USA-utsending George Mitchell.

George Mitchell

Ikke før har fredsmekler George Mithchell fått praten i gang igjen, så skaper israelske bosettinger igjen trøbbel.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

Det er endelig klart for indirekte samtaler mellom palestinske og israelske forhandlere, i et forsøk på å finne en fredsløsning for Midtøsten.

Partene skal riktignok ikke snakke direkte med hverandre, men bruke USA-utsending George Mitchell som mellommann. Han skal de nærmeste månedene fly mellom delegasjonene i Ramallah og Jerusalem med beskjeder, utspill og svar.

George Mitchell og Shimon Peres

Først var George Mitchell innom Israels president Shimon Peres.

Foto: MOSHE MILNER / Afp
George Mitchell og Mahomud Abbas

Deretter ventet prat med Mahmoud Abbas.

Foto: POOL / Reuters

På sakskartet står fem saker:

  • Endelige grenser mellom Israel og en palestinsk stat
  • Flyktingene fra 1948 og deres krav om å vende hjem til sine opprinnelige steder
  • Fordeling av vannresurser
  • Bosettingenes fremtid
  • Jerusalem

Splittelse

Men allerede på startstreken er det trøbbel.

PLO gav på søndag palestinernes valgte president Mahmoud Abbas mandat til å forhandle.

Men Abbas og sjefforhandler Saeb Erakat kan bare snakke på vegne av palestinerne på Vestbredden, eller rettere sagt, det som er igjen av Vestbredden etter at israelske bosettinger har spist opp betydelige deler av palestinsk territorium.

Hamas, som har kontrollen over Gazastripen, som også skal inngå som en del av en palestinsk stat, er ikke med i dialogen før organisasjonen anerkjenner Israels rett til eksistens.

Bygge eller ikke bygge

Et av de mest vriene spørsmålene i samtalene er hvordan man skal kunne forhandle dersom Jerusalem ikke skal deles.

Israelerne fastholder at Jerusalem er Israels og jødenes udelelige hovedstad. Mens palestinerne krever å få sin hovedstad i arabisk Øst-Jerusalem - som Jordan bestyrte i henhold til FN-avtalen fra 1948 og frem til 1967-krigen.

Senest i går sa visestatsminister Dan Meridor til pressekorpset i Jerusalem at det ikke blir noe byggestopp i Øst-Jerusalem, slik palestinerne krever for å forhandle.

Nabolaget Ras Al Amud i Jerusalem

Nabolaget Ras Al Amud nedenfor Oljeberget i Øst-Jerusalem.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp
Ramat Shlomo i Jerusalem

Omstridte Ramat Shlomo med boliger for ultra-ortodokse jøder.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

- Jøder må få bygge hvor de vil, også i Øst-Jerusalem, for vi kan ikke ha noen diskriminering av jøder i byen som er vår hovedstad, sa Meridor.

Ministeren er vel vitende om at palestinere ikke får lov til å kjøpe hus i israelsk Vest-Jerusalem, og knapt får byggetillatelser i sin egen del av byen.

Borgermester Nir Barkat opplyser at de omstridte israelske byggeprosjektene i Øst-Jerusalem fortsetter som før. Det samme gjør informasjonsminister Yuli Edelstein.

Dette står i motsetning til deler av hva statsminister Benjamin Netanyahu skal ha lovet USA og George Mitchell i forrige uke, nemlig at det ikke skal skje utbygging av Ramat Shlomo på de neste to årene.

Ramat Shlomo er bosettingen i Øst-Jerusalem som stanset samtalene i mars.

Informasjonsminister Edelstein måtte legge til overfor israelsk radio, at utvidelsen av Ramat Shlomo med 1600 leiligheter riktignok ikke vil skje før om to år, men at dette var i tråd med planene - og ingen ettergivelse.

Mens borgermester Barkat sier klart at han ikke håper statsministeren har lovet seg bort - verken i ord eller handling.

Ytterliggående høyrepartier beskylder allerede Netanyahu for å ha gått utover sine fullmakter, gitt av velgerne.

Palestinerne på sin side er forbannet over nyheten om at det arabiske nabolaget Ras al Amud, som ligger like nedenfor Oljeberget, får 14 boliger, bygget spesielt for jøder.

- Den amerikanske regjeringen må reagere på dette, og stoppe all bosetterbygging i Øst-Jerusalem, krever sjefforhandler Saeb Erakat.

På'n igjen

Budbringeren George Mitchell hadde i forrige uke møte med begge partene, og fortsetter igjen denne uken.

Israel ønsker direkte samtaler, palestinerne vil egentlig ikke snakke før Israel har oppfylt et minimum av tidligere lovnader, men har latt seg presse til å snakke med USA som mellommann.

Det tippes at budbringer-virksomheten til Mitchell vil vare i omtrent fire måneder.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sier at palestinerne etter det trenger å fremlegge utviklingen i samtalene til Den arabiske liga, for rådslagning om veien videre.

Syrias president Bashar Assad gav i dag beskjed om til Russlands Dmitrij Medvedev om at Golanhøydene, som Israel erobret i 1967 og annekterte i 1981, må gis tilbake til Syria, før det blir aktuelt for landet å inngå fred med Israel og gi sin tilslutning til en fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

- Det som er stjålet, må leveres tilbake i sin fullt og helt - før det er aktuelt å inngå kompromisser vedrørende andre aspekter, sa Assad til Medvedev - som er på statsbesøk i Syria - og fikk støtte for dette.

Russland er medlem av den såkalte Midøsten-kvartetten (EU, Russland, USA og FN) og har stilt seg bak George Mitchells bestrebelser.

- Situasjonen i regionen er ille, og står i fare for å bli enda mer ille, mente Medvedev.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt