Hopp til innhold

Problemer for Sputnik-vaksinen

Brasil avviser den russiske Sputnik-vaksinen. Ifølge helsetilsynet i landet har de oppdaget at vaksineviruset greide å kopiere seg selv. Russerne beskylder Brasil for å drive med falske nyheter.

FILE PHOTO: FILE PHOTO: A medical specialist holds a vial of Sputnik V vaccine against the coronavirus in a department store in Moscow, Russia

POPULÆR: Over seksti land har importert Sputnik-vaksinen, men den er ennå ikke godkjent av Verdens helseorganisasjon. Nå har brasilianske myndigheter avvist vaksinen på grunn av det de kaller alvorlige problemer.

Foto: Shamil Zhumatov / Reuters

– At viruset i vaksinen er i stand til å lage nye kopier av seg selv, kan gi infeksjoner hos mennesker og kan føre til død, skriver det brasilianske helsetilsynet Anvisa i sin avgjørelse.

– Dette er en alvorlig feil, sier medisinansvarlig i Anvisa, Gustavo Mendes. Det melder Reuters.

Koronasituasjonen i Brasil er fortsatt meget alvorlig, og vaksinasjonsgraden er lav. Fjorten av landets delstater har bestilt Sputnik-vaksiner, og bedt om at den skulle bli godkjent.

Anvisa konkluderer likevel med at de ikke kan godkjenne vaksinen for bruk i Brasil.

Det europeiske legemiddelverket EMA har Sputnik-vaksinen under det som heter løpende vurdering. Blir vaksinen godkjent av EMA, kan den også bli tatt i bruk i Norge.

Erdogan og Putin

VIKTIG FOR RUSSLAND: Sputnik-vaksinen brukes aktivt i den russiske utenrikspolitikken. Her snakker president Vladimir Putin med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan om import av vaksinen.

Foto: Alexei Druzhinin / Alexei Druzhinin

Russerne slår tilbake

Gjennom den offisielle Twitter-kontoen til Sputnik-vaksinen beskylder russerne Brasil for å komme med falske nyheter.

De mener rapporten er feil, og at de kan dokumentere at det ikke finnes virus som kan kopiere seg selv i vaksinen.

– Den brasilianske beslutningen kan være politisk motivert, skriver det russiske investeringsfondet som markedsfører vaksinen.

Anvisa skriver i sin avgjørelse at de ikke har fått den tilgangen til russisk informasjon de har behov for. De skriver videre at den informasjonen de har fått tak i, dokumenterer mange avvik.

– Feil i produktutviklingen er identifisert i alle stadier av de kliniske studiene, skriver Anvisa.

Adenovirus

ADENOVIRUS: Vaksiner som Sputnik, Janssen og AstraZeneca bruker adenovirus til å levere genetisk informasjon til kroppen din. Det er viktig at viruset ikke får anledning til å gi deg en ny viral infeksjon. Derfor blir det endret slik at det ikke kan kopiere seg selv.

Foto: CDC / AP

Hva dette viruset egentlig er

Sputnik-vaksinen består av to forskjellige virus som har med seg ekstra biologisk informasjon. Denne informasjonen blir brukt av kroppen din å få til vaksineringen. Konkret får de cellene i kroppen din til å lage kopier av spissene på koronaviruset.

Én type virus brukes i den første dosen og én annen brukes i dose to. De er begge forkjølelsesvirus. Det er viruset i dose to som nå har havnet i søkelyset.

Anvisa opplyser at de fant såkalt replikerende virus i alle partier de undersøkte.

Fremleggelsen av rapporten. Detaljene om det replikerende viruset kommer på 21:28

Hva som er galt

Virologen Angela Rasmussen skriver på Twitter at det virker som vaksineviruset fortsatt har det såkalte E1-genet. Dette er en del av arvestoffet til viruset som gjør det i stand til å kopiere seg selv.

Laster Twitter-innhold

Dette genet blir fjernet fra arvekoden til viruset før det blir masseprodusert i såkalte bioreaktorer. Vitenskapskommentatoren Derek Lowe skriver på sin blogg at viruset kan få tilbake genet dersom produsenten ikke har kontroll over prosessen.

Tidligere denne måneden avviste legemiddelverket i Slovakia et parti med Sputnik-vaksiner.

De sa at produktet ikke hadde den samme karakteristikken og egenskapene som var beskrevet i Lancet-artikkelen om vaksinen.

SISTE NYTT

Siste nytt