Hopp til innhold

Problemer for Pfizer – kan kun levere halvparten

Vaksineprodusenten Pfizer klarer bare å levere halvparten av vaksinene de hadde regnet med før nyttår.

FILE PHOTO: VACCINE

Det skal være problemer med råvarene til vaksinene som skal være grunnen til at Pfizer ikke klarer å levere alle dosene de har lovet før nyttår.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Ifølge Wall Street Journal så kan Pfizer bare levere 50 millioner vaksiner før nyttår. Nok til 25 millioner mennesker.

Planen var å levere dobbelt så mange, nemlig 100 millioner doser. Selskapet mener imidlertid leveranseproblemene ikke vil få konsekvenser for planen om å levere 1 milliard vaksiner i 2021.

Biontech, Fosun Pharma og Pfizer

Det tyske legemiddelselskapet BioNTech melder at deres koronavaksine har vist seg å være 95 prosent effektiv. Norge startet vaksinering med denne 27. desember 2020.

Vaksinen BNT162b2 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene bruker hele tiden til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

– Oppskaleringen av forsyningslinjen for råvarer tok lengre tid enn forventet. Det er viktig å understreke at utfallet av de kliniske forsøkene var noe forsinket i forhold til de tidlige anslagene, sier en talsperson for selskapet til avisen.

Samtidig oppdaget Pfizer at noen av råvarene de fikk tilgang til i en tidlig fase, ikke var av god nok kvalitet.

– Vi har fikset det, men vi rakk ikke å gjøre det i tide til å nå dette årets anslag på leveranser, sier en person som har jobbet med utviklingen av vaksinen til Wall Street Journal.

Problemer for britene

Leveranseproblemene kan blant annet få konsekvenser for Storbritannia, som har godkjent Pfizer-vaksinen og bestilt 40 millioner doser.

I går kom nyheten om at britene etter planene skal begynne å vaksinere allerede neste uke.

Britiske myndigheter jobber nå med å lage en liste over hvem som skal prioriteres. I første omgang er det snakk om 800.000 doser som kan vaksinere 400.000 mennesker.

Akkurat nå forbereder 50 sykehus seg på starte vaksineringen.

Million-bestillinger

Vaksinen er ennå ikke godkjent av EUS legemiddelbyrå, men britene har brukt nødprosedyrer for å ta den i begrenset bruk.

Pfizer-vaksinen deles ut i to doser med tre ukers mellomrom.

Verden har nærmest stått i kø for å legge inn bestillinger etter at det ble klart at den tysk/amerikanske vaksine-prosjektet skal være 95 prosent effektiv.

Amerikanske myndigheter har bestilt 100 millioner doser av denne vaksinen, med mulighet til å bestille ytterligere 500 millioner.

EU har bestilt 200 millioner doser, mens Japan har lagt inn en bestilling på 120 millioner doser.

Også Norge har håp om å kunne gå i gang med massevaksinering med Pfizer-vaksinen, men er avhengig av at EU først godkjenner den. Det er ventet at det vil skje på et møte 29. desember

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.