NRK Meny
Normal

Prinsessen som kapret tronplassen

Sveriges kronprinsesse Victoria gifter seg lørdag 19. juni med Daniel Westling. NRKs arkiver viser forvandlingen fra usikker tenåringsjente til selvsikker dronningemne.

Lørdag 19. juni står bryllupet mellom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling. Kronprinsessen er den siste av dagens europeiske tronarvinger som gifter seg.

Tre år gammel kronprinsesse

Prinsesse Victoria Ingrid Alice Désirée ble født 14. juli 1977, som datter av kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia.

Tre år etter den kongelige familieforøkelsen skjedde det en grunnlovsendring i Sverige, og den lille jenta ble på grunn av den tilbakevirkende endringen, Europas første kvinnelige tronarving.

Loven trådte i kraft ett år etter at Victorias lillebror prins Carl Phillip kom til verden.

I 1982 ble den svenske kongefamilien komplett, og Victoria ble nok en gang storesøster, denne gangen til prinsesse Madeleine.

Video Kronprinsessens 15-årsdag

VIDEO: Kronprinsesse Victoria feiret sin 15-årsdag. Videoen viser kongefamiliens ankomst på Borgholm på Öland 14. juli 1992.

Alvorlig løfte i Riksdagen

Samme år som lillesøster Madeleine kom til verden, begynte kronprinsesse Victoria på førskolen i Västerleds forsamling. To år etter begynte hun på Smedslättskolen i Bromma.

Hun fortsatte ved Ålstensskolen i Bromma før hun begynte ved det natur- og sosialvitenskapelige programmet på Enskilda videregående i Stockholm.

Video Alvorlig løfte på myndighetsdagen for kronprinsesse Victoria

VIDEO: Alvorlig løfte på myndighetsdagen for kronprinsesse Victoria.

18 år gammel avga hun et alvorlig løfte i Sveriges riksdag.

– Jeg kommer alltid til å være lojal, mot Kongen og mot Riksdagen. Jeg kommer også til å respektere Sveriges grunnlover, sa kronprinsessen i sin tale.

Året etter, i 1996, feiret Victoria sin studenteksamen i Stockholm sammen med sine medstudenter. Hele familien var med da hun kjørte i åpen bil gjennom Stockhoms gater etter avgangen.

Video

VIDEO: Kronprinsesse Victoria feiret sin studenteksamen.

Hoffet bekreftet spiseforstyrrelser

Etter videregående tok kronprinsessen språkstudier i USA og Tyskland, og reiste dessuten ett år til Université Catholique de l'Ouest i Angers i Frankrike.

To skoleår ble også tilbragt ved Yale University i USA. Her studerte hun blant annet statsvitenskap og historie.

Det var under denne perioden pressen begynte å spekulere i om kronprinsessen var syk. Bilder av en radmager Victoria verserte i media, og hoffet kunne ikke annet enn å bekrefte spiseforstyrrelsene i 1997.

Hun fikk raskt profesjonell hjelp, og sier i ettertid at sykdommen gjorde henne sterkere.

– Jeg reiste til USA og var dårlig. Men det var nyttig, for jeg forsto hvor grensen min går. Og jeg er glad og takknemlig for at jeg fikk den så tidlig. Det var ikke sånn at jeg var 40 pluss og hadde to barn, forteller hun i en svensk dokumentar.

– Er man skjør som kronprinsesse?

– Ja, det er man. Man er jo veldig iakttatt, og alt man gjør blir registrert. Det er klart at man ikke alltid kan være 100 prosent på topp, selv om det skal virke sånn utad.

Video Kronprinsesse Victorias anoreksi i 1997

VIDEO: Det svenske hoffet bekreftet kronprinsessens anoreksi i 1997.

Soldatutdannelse

Hun utviklet seg til å bli en sterkere kronprinsesse, det kom tydelig fram av oppgavene hun påtok seg.

Årene etter utdannelsen i USA gjennomførte Victoria et studieprogram ved regjeringskontoret i Sverige. Hun ble kurset ved komiteen for internasjonalt utviklingssamarbeid og reiste i den forbindelse blant annet til Uganda og Etiopia.

I 2003 fortsatte hun med grunnleggende utdannelse for soldater i utenlandstjeneste ved SWEDINT.

Les: Kronprinsesse Victoria kjørte stridsvogn i Afghanistan

Møtet med Daniel Westling

Kronprinsesse Victoria møtte Daniel Westling i 2002 da Westling ble hennes personlige trener ved treningssenteret han var medeier av i Stockholm.

Det tok imidlertid år før de to opptrådte offentlig sammen, og deres forhold har ikke satt noen stopper for hennes offentlige oppgave som kronprinsesse.

De ble først sett sammen under en treningslandskamp i ishockey i februar 2003. Allerede da meldte svenske medier at det gikk mot giftermål for de to.

De ivrige hoffreporterne måtte imidlertid vente seks år på en slik bekreftelse. Daniel Westling har uttalt at han er glad for at det tok såpass lang tid.

Gifter seg 19. juni

Kronprinsesse Victoria av Sverige og Daniel Westling gifter seg 19. juni 2010

Kronprinsesse Victoria sammen med sin Daniel Westling.

Foto: BOB STRONG / REUTERS

Kronprinsesse Victoria har siden fortsatt sine studier i statsvitenskap i Stockholm, og studier i freds- og konfliktforskning ved universitetet i Uppsala.

Sammen med de andre skandinaviske tronarvingene har hun også engasjert seg sterkt for miljø- og klimaforskning, noe som blant annet ble synlig under deres felles reise til Svalbard i 2009.

Les mer om kronprinsessen på det svenske kongehusets nettsider.

Les: Tronarvingar på klimatur
Les også: - Det har vært utrolig lærerikt
Se: Tronarvingar med Arktis-bok

Det siste året har det imidlertid vært mye fokus på bryllup for den svenske tronarvingen.

19. juni gifter hun seg med sin Daniel i Storkyrkan i Stockholm.

Mange detaljer om selve dagen har vært godt gjemt for offentligheten, og det svenske kongehuset har fått kritikk fra ivrige hoffreportere og svensk media for å gi for lite informasjon.

Noe har de likevel fått muligheten til å planlegge. Paret skal vies i Storkyrkan i Gamla Stan før det skal gå en kortesje både gjennom gatene og i båt for å hilse folket. Deretter vil det bli bryllupsmiddag for de kongelige og øvrige gjester på Slottet.

Svenske SVT skal sende nærmere 40 timer bryllups-TV fra selve dagen, deler av dette vil også sendes på NRK1 lørdag 19. juni.

Se: Her skal det holdes kongelig bryllup om to måneder
Se også: - Jeg vil gjøre som Dronningen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt