NRK Meny
Normal

Prinsesse Leonore ble døpt i dag

– Hun er født som en prinsesse og med det hatt både flaks og uflaks. Da blir alt så synlig. Det gjelder å finne sin egen vei, sa erkebiskop Anders Wejryd da prinsesse Leonore ble døpt i dag.

Prinsesse Leonore døpes

Den svenske kongefamiliens yngste medlem, prinsesse Leonore, ble døpt på dagen ett år siden hennes foreldre, prinsesse Madeleine og Chris O'Neill, giftet seg.

Foto: JONAS EKSTROMER / Afp

Mens pappa Chris O'Neill holdt den lille prinsessen, og mamma Madeleine holdt dåpslyset, oppfordret erkebiskopen de nybakte foreldrene til å gi sin førstefødte hjelp til å finne sin vei i livet.

Prinsesse Leonore ble døpt

Pappa Chris stryker datteren over kinnet. Prinsesse Leonore er parets første barn.

Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

– Dere har en spesiell oppgave og mulighet som foreldre. Det er dere som aller best kan gi henne den grunnleggende tryggheten som kommer av at man vet at man er elsket, både når man lykkes og mislykkes. Den tryggheten behøver hun, sa Wejryd.

– Vi har i dag hørt Jesu ord: «Jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.» Det er sagt til Leonore så hun skal vite at det alltid er et hjerte som slår for henne enten det går bra eller dårlig, la han til.

Erkebiskopen henvendte seg også til de seks fadderne.

– Fortell henne at hun er elsket, var Wejryds klare oppfordring.

Sovende prinsesse

Prinsesse Leonore Lilian Maria, som ble født i New York 20. februar, ble i dag døpt i slottskirken på Drottningholm, på dagen ett år etter at hennes foreldre giftet seg i Stockholm.

Den lille prinsessen ankom kirken i sin mors armer.

Leonore gråt litt til å begynne med, men med en rask smokk fra pappa Chris slo dåpsbarnet seg til ro og sov gjennom store deler av seremonien.

Prinsesse Madeleine var kledd i en lyserosa, kortermet blondekjole og vugget datteren gjennom allsangen «Ingen er så trygg i fare».

Chris O'Neill leste en bønn på engelsk, mens dåpsbarnets tante, kronprinsesse Victoria, som også er en av fadderne, fylte døpefonten med vann fra en kilde på Øland.

Det er kongeparet som har hentet kildevannet, en tradisjon de startet for sine barn og nå sine barnebarn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SWEDEN-ROYALS-BAPTISM

Dåpsbarnet sov gjennom store deler av dåpsseremonien.

Foto: JONAS EKSTROMER / Afp/NTB Scanpix

Brøt kirketradisjonen

Det er første gang i moderne svensk kongehistorie et nyfødt medlem av kongefamilien døpes der. Både mamma Madeleine, prins Carl Philip, kronprinsesse Victoria og hennes datter prinsesse Estelle ble døpt i slottskirken på Stockholms slott.

Kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle

Prinsesse Estelle var med mamma kronprinsesse Victoria i kusinens dåp.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det de to kusinene prinsesse Estelle og prinsesse Leonore imidlertid har til felles, er dåpskjolen.

Den ble første gang brukt av prins Gustaf Adolf, oldefaren til de små prinsessene, da han ble døpt i 1906. Siden er den brukt til dåpen til både kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria, prins Carl Philip, prinsesse Madeleine, prinsesse Estelle og nå altså prinsesse Leonore.

Også dåpsvannet følger den siste tradisjonen og hentes fra en kilde på Øland.

Seks faddere

I går kunngjorde det svenske kongehuset hvem som er prinsesse Leonores faddere. Prinsesseparet har valgt Madeleines søster kronprinsesse Victoria, Chris' søster Tatjana d'Abo, Madeleines bestevenninne Louise Gottlieb, Madeleines fetter Patrick Sommerlath, Chris' barndomsvenn Alice Bamford og den østerrikske greven Ernst Abensperg und Traun, som er gift med Chris' søster Natascha, til den ærefulle oppgaven.

Det er ventet om lag 160 gjester til dagens dåpsseremoni, men de nybakte foreldrene har ønsket å holde dåpen så personlig og privat som mulig. Ingen utenlandske kongehus står på gjestelisten.

Etter dåpsseremonien har det svenske kongeparet invitert rundt 100 av gjestene til lunsj.

Det er i dag nøyaktig ett år siden prinsesse Madeleine giftet seg med sin Chris O'Neill i Stockholm.

I går, på den svenske nasjonaldagen, var prinsesse Leonore med på sitt første offisielle oppdrag – som hun også sov seg rolig gjennom. Til glede for de mange fremmøtte hadde prinsesse Madeleine sin lille datter på armen da hun og ektemannen Chris O'Neill kom ut på slottsbakken i Stockholm for å åpne slottet for besøkende.

Prinsesse Leonores dåp

Her er dåpsbarnet sammen med foreldrene og alle fadderne utenfor slottskirken på Drottningholm.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt