NRK Meny
Normal

Prinsesse for retten i Spania

Den spanske kongens søster, prinsesse Cristina, står i dag tiltalt i retten i Palma de Mallorca, tiltalt for bedrageri og korrupsjon. Det er første gang et medlem av den spanske kongefamilien må møte i retten.

Prinsesse Cristina, Spania

TAUS PRINSESSE: Prinsesse Cristina ville ikke si noe til de mange reporterne som var møtt opp utenfor rettslokalet i dag.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Femti år gamle prinsesse Cristina risikerer å bli dømt til åtte års fengsel hvis hun blir funnet skyldig.

Hun er tiltalt som medskyldig i en bedragerisak som involverer ektemannen og 16 andre personer. De er tiltalt for å ha underslått en sum tilsvarende rundt 60 millioner kroner i offentlige midler som var tildelt den veldedige stiftelsen Noos.

89 tiltalepunkter

Prinsessen satt i styret til organisasjonen mens hennes mann Inaki Urdangarin var styreleder og tiltalen mot henne lyder på medvirkning til skatteunndragelse. 89 punkter om skattesvindel leses opp når rettssaken begynner i dag på Mallorca, skriver El Universal.

Prinsessen er anklaget for å ha brukt millionene til å finansiere store fester, ferier på dyre hoteller og til å opprettholde familiens luksusliv i Barcelona.

Prinsesse Cristina og ektemannen Inaki Urdangarin eide halvparten av et firma som skal ha tjent store penger på å trekke penger ut av Noos. Cristina hevder at hun bare deltok i selskapet ved å la det benytte navnet hennes.

Kong Felipe har alt bedt prinsessen holde seg borte fra offisielle arrangementer. I juni i fjor besluttet han at søsteren ikke lenger fikk kalle seg hertuginnen av Palma og har selv forsøkt å ta sterkt avstand fra både fra henne og fra korrupsjon generelt.

De andre tiltalte i saken er forretningsmenn, lokalt ansatte og regionale politikere som er beskyldt for alt fra forfalskning av papirer og hvitvasking.

Prinsesse Cristina og ektemannen Inaki Urdangarin

Prinsesse Cristina av Spania og ektemannen Inaki Urdangarin på vei inn i rettslokalet i Palma de Mallorca.

Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt