NRK Meny
Normal

Prins Harry tilbake i Afghanistan

Prins Harry er igjen på plass i Helmand-provinsen i Afghanistan, på oppdrag for det britiske forsvaret. Denne gangen skal han på oppdrag som pilot på et angrepshelikopter.

Prins Harry i Afghanistan

Fotografene fikk være med da den britiske prinsen Harry utforsket Apache-helikopteret han skal fly de neste fire månedene.

Foto: TV POOL / Ap

Den snart 28 år gamle prinsen, som er nummer tre i arverekken til den britiske tronen, går som militær under navnet kaptein Harry Wales.

Han ankom basen Camp Bastion i grålysningen, i kampuniform og i godt humør, ifølge det britiske forsvarsdepartementet.

Prinsen har de siste ukene vært i verdenspressens søkelys etter en fest på et hotell i Las Vegas, hvor han ble avbildet naken sammen med en like naken ukjent kvinne, etter det som ble beskrevet som «et slag strippebiljard».

Den britiske basen ligger midt i et ørkenlignende område, langt fra alle typer fristelser, inkludert damer og alkohol, skriver britisk media med et visst anstrøk av humor.

Det britiske hoffet og prinsen selv har det siste året forsøkt å få frem et annet bilde av prinsen enn en festglad villstyring som helt siden han var tenåring både uforskyldt og selvforskyldt havner oppe i småskandaler.

Prinsen ble kalt tilbake

Mange ble derfor overrasket da det i 2008 kom frem at prinsen tjenestegjorde i Afghanistan, på skarpe oppdrag.

Oppholdet ble avbrutt etter 10 uker, da en australsk og tysk nettavis avslørte at prinsen var en del av den britiske styrken i Helmand-provinsen.

Flere britiske aviser hadde vært klar over det samme, men valgte å inngå en avtale med forsvarsdepartementet. De skulle holde tyst om saken inntil prinsen var tilbake på britisk jord, for å unngå at han ble et terrormål for Taliban og andre opprørsgrupper. Som motytelse fikk de intervjuer med ham i Afghanistan.

Etter at tjenestestedet var avslørt, valgte forsvarsledelsen å kalle ham tilbake.

Prins Harry i Afghanistan

Prins Harry sammen med en kollega på Camp Bastion-basen.

Foto: JOHN STILLWELL / Afp

Kun Harry – en av gutta

Prinsen har flere ganger uttalt at han foretrekker å være ute i militære oppdrag, hvor han behandles på linje med alle andre.

Han har heller ikke lagt skjul på at han ønsket seg tilbake nettopp til Afghanistan. Og til forskjell fra forrige gang, er det full åpenhet om oppholdet, selv om trusselvurderingen er den samme.

I 2007-2008 var prinsen med som befal i en rekognoseringstropp. I mellomtiden har han tatt utdannelse som helikopterpilot og tjenestegjør nå i 662 Squadron, 3 Regiment Army Air Corps.

Under det forestående oppdraget skal han betjene ett av britenes kamphelikoptre i kompaniskap med en annen pilot. Prisen skal ifølge The Times ha ansvaret for våpensystemene og eventuelt skyte i i situasjoner som krever det.

Prinsen ble valgt ut til oppgaven på grunn av sine evner til å håndtere og reagere raskt på kommandoer, ifølge avisens kilde i forsvaret. Han er også trent til å ta over føringen av helikopteret hvis noe skulle skje.

I fjor sa prins Harry at det ville være idiotisk hvis det britiske forsvaret – etter å ha bekostet en så kostbar opplæring – ikke kunne bruke ham ute i felt.

– Jeg synes jeg er veldig heldig, gitt at jeg har fått muligheten til å føre helikoptre. Og jeg synes jeg er enda heldigere når det dreier seg om muligheten for å fly en Apache. Det er et fantastisk redskap, det er som å fly en robot, sa prinsen entusiastisk til britisk media.

Farlig oppdrag

Det er fortsatt igjen 9000 britiske soldater i Helmand-provinsen hvor prinsen er stasjonert.

ISAF-styrkene jobber nå tett sammen med afghanske sikkerhetsstyrker, men det er en lang vei frem og ikke helt risikofritt. Amerikanerne er i ferd med å trekke sine styrker ut, noe som øker presset på britene.

Selv om det å fly angrepshelikoptre ikke er risikofritt, spares prinsen for eksponeringen mot veibomber, som paradoksalt har tatt flest utenlandske soldatliv.

Både faren, prins Charles, og bestemoren, dronning Elizabeth, har vært holdt informert om det kommende Afghanistan-oppholdet. Prins Charles skal være svært stolt av sin sønn, ifølge hoffet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt