Hopp til innhold

Klare for årets største prestisjekamp

I ettermiddag går startskuddet for en av Storbritannias mest berømte og tradisjonsrike idrettsdueller - regattaen mellom universitetene Oxford og Cambridge - som overføres direkte til 200 land.

Cambridge Blue

For 157. gang skal rolaget til Cambridge - her representert ved årets foretrukne - konkurrere med rivalen Oxford.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

De ante nok lite om følgene, de to kameratene som startet det hele, Charles Merivale ved Cambridge og Charles Wordsworth ved Oxford da de utfordret hverandres skoler til duell i 1829.

Regattaen, med 18 mann i shorts og kortgensere og årer i hendene, er blitt et britisk symbol. Det kalles bare The Boat Race .

I år er det den 157. gangen. Siden 1850-årene har rokonkurransen vært avholdt så og si hvert år, kun med et opphold under første og andre verdenskrig.

Langs Themsen i London er det ventet 250.000 tilskuere som skal overvære begivenheten. Mellom sju og ni millioner briter pleier å følge racet via TV-skjermen, gjennom BBCs direktesending.

Og ikke bare der, men også millioner i USA, Asia, Afrika og Europa, ser på når ni studiekamerater fra Oxford ror om kapp med ni studiekamerater fra Cambridge, Oxford-gjengen er mørkeblå, konkurrentene lyseblå - eller i praksis turkis.

Langt og utfordrende

- Arv, sier Rob Alan til NRK som forklaring på denne store og noe merkelige interessen. Han er en av de sentrale bak arrangementet.

Cambridge Blue

Reservebåten til Cambridge har navnet Goldie...

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Cambridge Blue

Reservebåten til Cambridge har navnet Goldie...

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK
- Dette er en av de idrettskonkurransene som har vart lengst, og som fortsatt går. Den startet før oppfinnelsen av rugby og før Grand National.

- Det er et svært historisk løp, på en spennende strekning av Themsen. Det er latterlig langt og med tidevannsstrømmer som gjør det veldig uforutsigbart. Vi har hatt båter som har sunket, men det har aldri vært skader på utøverne, sier Alan.

For løpet er langt, hele 6779 meter, fra Putney til Mortlake i London.

Dessuten bukter og bender Themsen seg, og det er ingen bøyer eller markerte felt å ro i. Men det vanskeligste er tidevannet. Sterke og uforutsigbare strømmer som skal håndteres.

Fikk drømmesjansen

Studentene som er plukket ut til prestisjeduellen, har lagt ned mye trening det siste halvåret. 40 timer i uka må til, om man skal hevde seg i dette racet.

Det betyr at for ambisiøse studenter blir det lite tid til annet enn roing og studier. Men studentene står i kø for å få være med. Det er en hovedbåt og en reservebåt fra hvert universitet. Interne prøvekonkurranser avgjør hvilken båt du havner i.

En av dem som har trukket vinnerloddet, er Daniel Rix-Standing. I fjor stod han og så på, i år ror han i hovedbåten.

- Jeg er veldig spent, men jeg gleder meg, det er dette jeg har trent til i et halvt år, sier han.

- I fjor - da jeg var tilskuer - var jeg den eneste som brød meg om resultatet. Alle andre drakk og hadde det gøy, jeg var opptatt av at dette ville jeg være med på neste år. Og nå er jeg her, sier Daniel Rix-Standing fornøyd.

Han legger til at det er en viss todelt fornøyelse.

- Muligheten for seier er spennende, men det er også mye press. Så det er om å gjøre å takle presset, og balansere alvoret opp mot det å ha det gøy. Vi har alle ofret mye, vi har gjennom høsten og vinteren trent 10 ganger i uka .

Cambridge Blue

Ferdig med en av de siste treningsøktene før alvoret tar til.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

- Jeg har nok også ofret noe studier, men det er absolutt verdt det, sier han og ler.

OL i sikte

Veteranen Rob Alan viser til at flere som har rodd prestisjeracet senere har vært med som deltakere i De olympiske leker.

- Denne konkurransen peker ut neste generasjons OL-deltakere, sier han, og nevner et par navn fra årets båter som kan bli aktuelle for OL på hjemmebane neste sommer.

Han også er klar over at studentene ofrer mye tid på rotreningen.

- Men når du først har kommet inn på universiteter som Oxford og Cambridge, så passer man på å følge opp studiene også, mener han.

Av rotreningen skal stolte og dyktige briter avles.

Bookmakerne holder på lyseblått

Selv om konkurransen er som den var i 1829, er det meste rundt endret. The Boat Race har fått nettside og nettspalter hvor du kan abonnere på siste nytt fra rofronten. Alle de store avisene er selvsagt til stede på den store dagen, fjernsynskanalene også.

Sjekk: The Boat Race

Det var Cambrigde som stakk av med seieren i fjor. Universitetet har vunnet 80 ganger siden 1829, mot Oxfords 75. Kun en gang har det endt uavgjort, det var i 1877.

Og bookmakerne - de mener Cambridge kommer til å vinne i år igjen. Mellom klokken 18.15 og 18.20 norsk tid kommer svaret. Da er vinnerbåten i mål.

Rekorden, den er fra 1998, og er på 16 minutter og 19 sekunder, satt av bookmakerfavorittene Cambridge.

SISTE NYTT

Siste nytt