NRK Meny
Normal

Prestisjeprosjekt blir prestisjetap?

India ville bruke Commonwealth Games til å vise seg frem som en moderne og effektiv nasjon. Nå kan arrangementet føre til prestisjetap og internasjonal ydmykelse.

 Jawahar Lal Nehru Stadium

Jawahar Lal Nehru Stadium i New Delhi er langt fra ferdig. I begynnelsen av oktober åpner lekene.

Foto: PRAKASH SINGH / Afp

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

CWG 2010 preger New Delhi, snaut to måneder før Commonwealth Games begynner. Da den indiske hovedstaden søkte om - og fikk - arrangementet for sju år siden, slo inderne på storetromma.

I tillegg til løfter om «the Best Games Ever» i CWG sammenheng, skulle alle delegasjoner og utøvere få gratis reise og opphold, samt en rekke andre godbiter.

Lekene skulle være et utstillingsvindu for det moderne India i Det tredje millenium, og selv om tre fjerdedeler av befolkningen lever på mindre enn 12 kroner dagen, så ble investeringene sett på som fremtidsrettet.

Alle gode ting er ikke tre

Internasjonalt samarbeider India med andre viktige land i de såkalte BRIC- og BASIC-gruppene - Brasil, Sør-Afrika og Kina, samt Russland.

CGAMES-2010-IND

Veien til Jawahar Lal Nehru Stadium er ikke noe særlig mer ferdig enn stadionet.

Foto: MANAN VATSYAYANA / Afp

De markerer seg for tiden gjennom store idrettsarrangement. Brasil skal ha fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2016, mens Russland står som arrangør av vinter-OL i 2014. Kina hadde stor suksess med sommer-OL i 2008, mens Sør-Afrika nettopp har avviklet fotball-VM på en meget vellykket måte.

India ville med CWG, verdens tredje største idrettsarrangement etter sommer-OL og Asia-lekene, gjøre som Kina i 2008 og Sør-Afrika i 2010.

Men i øyeblikket ser det alt annet enn lovende ut.

Drøyt 50 dager før alvoret begynner rår det krise og kaos i New Delhi, kritikerne varsler katastrofe og «mirakel» er et hyppig brukt ord når man spør hva som må til for at dette skal bli en festforestilling.

Ny tid, gamle uvaner

De siste ukene har indiske medier avslørt en rekke svakheter ved forberedelsene, samt mer eller mindre kriminelle forhold rundt arrangementskomiteen.

Korrupsjon og kameraderi er to stikkord. Inkompetanse og ineffektivitet to andre.

Commonwealth Games i India

Byggearbeidene pågår fortsatt i stor stil rundt om i New Delhi.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

India kom sent i gang med den reelle planleggingen og gamle politiske travere - uten idrettsfaglig bakgrunn - fikk feite bein i det nyetablerte idrettsbyråkratiet.

Enkelte av dem var mer kjent for å sørge for at slekt og venner fikk oppdrag enn at oppdragene ble gjennomført innenfor budsjettrammer og tidsfrister.

I de siste ukene har indisk presse fråtset i saker om pengesløseri og prisoverskridelser.

Beholdere for flytende såpe er for eksempel kjøpt fra underleverandører til det ti-dobbelte av hva de koster i butikken, tredemøller til joggetrening leies i halvannen måned for det mangedobbelte av hva det ville ha kostet å kjøpe dem, selv dorullene kjøpes inn via mellommenn for mange ganger butikkpris.

Dette er ikke nytt i India, men det harmonerer dårlig med målsettingen om å vise verden et «nytt» India.

Feilslutninger og faresignaler

Commonwealth Games i New Delhi

Tennisdekket på R.K. Khanna Tennis Stadium har trøbbel.

Foto: MANAN VATSYAYANA / Afp

India har fostret mange gode tennis-spillere, men tennisanlegg har inderne åpenbart lite greie på.

Kunstdekket som det skal spilles på «tåler ikke varme» ifølge enkelte Commonwealth-spillere. Stoffet får en annen konsistens, spillerne blir «hengende» fast og får skader, hevder kritikerne.

At banedekket er levert av et firma der sønnen til en av lederne i arrangementskomiteen er sjef, gjør ikke saken bedre.

Også de som kjøpte inn millioner av potteplanter til å pynte byen og anleggene, uten å forhøre seg med de sikkerhetsansvarlige, får strykkarakter.

Slike løse gjenstander er ikke tillatt og blir - i likhet med postkasser og søpledunker - fjernet for å forhindre terrorangrep.

Anlegg - blir ikke ferdig?

Terminal 3 ved Gandhi International Airport

Noe har gått bra. Det skinner av den nye terminalen T3 ved Indira Gandhi International Airport.

Foto: Gurinder Osan / Ap

Verst er det imidlertid at London, som skal arrangere sommer-OL om to år, ligger bedre an enn New Delhi hva ferdigstilling av stadionanlegg angår.

Arbeidet i New Delhi skulle vært avsluttet og arenaene overlevert for lenge siden, men fremdeles er det mye å gjøre.

Det gjeder ikke bare selve arenaene, men i enda større grad de tekniske installasjonen som må til for å gjennomføre en konkurranse som tidtagersystem, lystavler og TV-kameraer.

Når man samtidig vet at catering-systemet er brutt sammen, slik at man per i dag ikke vet hvor tusenvis av utøvere skal få mat eller hvor maten skal komme fra - så er det åpenbart at faren for fiasko er til stede.

Politisk prestisje

Nå skal det sies at lederen for CWG i New Delhi, Suresh Kalmadi, avviser det meste av kritikken og forsikrer at alt vil være i skjønneste orden før 3. oktober.

Suresh Kalmadi

Leder for arrangementskomiteen Suresh Kalmadi er i hardt vær.

Foto: NARINDER NANU / Afp

Problemet er at han har sagt og lovt så mye tidligere at han har liten troverdighet.

Og sportsministeren, som ikke er fornøyd, innrømmer at man nå ikke har noe valg; Man kan ikke skifte ut ledelsen nå.

Jakten på syndebukker er innledet og hoder vil rulle, men ikke før etter at lekene er avsluttet. Hvilke, hvor mange og hvor høyt hodene sitter vil bli avgjort etter en oppsummering.

Men slik det ser ut i dag tyder alt på at noe vil gå galt. For inderne gjelder det de kommende månedene å redusere sannsynligheten for at det blir mye som skjærer seg.

«Hysterikerne må ikke vinne»

De negative oppslagene i indiske medier de siste ukene har vært veldokumenterte og omfattende.

Allikevel advarer nå enkelte kommentatorer mot desillusjonisme og nasjonal depresjon. Mye er tross alt bra!

Den nye flyplassterminalen ble ferdig på rekortid, den nye T-banen er på skinner, veier og broer er bygd og det er ennå to måneder igjen.

En nasjonal dugnad nå - og vips så blir det en suksess, heter det fra den kanten.

India Commonwealth Games

Veien til Connaught Place er knapt noen vei. Her forsøker turister å ta seg over.

Foto: Anupam Nath / Ap

Riktignok er oppgraderingen av bybildet og forskjønnelsesprosessen av New Delhi sentrum håpløst på etterskudd og «storstua» Connaught Place blir neppe ferdig, men nå gjelder det å tenke positivt, sier optimistene.

Det gjelder å glede seg til en storstilt fest og støtte Indias utøvere - som har kommet helt i bakgrunnen.

De som står for dette synet mener det er bra at all elendigheten kommer på bordet og mener det styrker Indias omdømme i utlandet at kritikken fremmes i full åpenhet mens prosessen pågår.

For dét er også en del av «det nye India» som er verdt å vise frem!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt