Hopp til innhold

Prest gamblet bort norsk bistand

En prest i Burma Kirkeråd spilte bort 1,1 million kroner på internett. Deler av pengene var norske bistandspenger. Kirkens Nødhjelp hemmeligholder granskingsrapporten.

Bistandspenger
Foto: Lise Åserud /Scanpix / Montasje Esben A Holm nrknyheter.no

Tips oss  om bruken av bistandspenger.

Mannen er avskjediget og har mistet alle verv i Burma Kirkeråd, Myanmar Council of Churches (MCC).

Til sammen skal presten, som var generalsekretær i organisasjonen, ha stjålet i løpet av flere år minst 1,4 millioner kroner fra åtte forskjellige bistandsorganisasjoner fra hele verden.

Presten har brukt pengene til å kjøpe tre leiligheter i Burma samt elektronikk som dvd-spiller og tv. Mesteparten av pengene, rundt 1,1 millioner kroner, er gamblet bort på internett via Western Union Money Transfer som skal ha vært svindel. Dette kommer fram i et notat NRK Nyheter har. Dokumentet er datert 16.03.06 og undertegnet av Kjell Helge Godtfredsen som er regional representant i Sørøst-Asia for Kirkens Nødhjelp.

90 000 kroner av de underslåtte midlene skal være norske penger og skulle blant annet ha gått til et vannprosjekt.

Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens nødhjelp

Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens nødhjelp.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

 

Konklusjon hemmelig

NRK Nyheter har kilder i givergruppen på 8 organisasjoner, som bekrefter at det er satt lokk på en intern granskingsrapport for å berge kirkas rykte og renomé i Burma. 

Et internt notat fra Utenriksdepartementet datert 19.04.2006 viser at Kirkens Nødhjelp skriftlig hadde lovet å overlevere granskingsrapporten til departementet. Men Kirkens Nødhjelp har ombestemt seg og vil ikke levere granskingsrapporten til norske bistandsmyndigheter.

-Granskingsrapporten om Burma Kirkeråd er Kirkenes Verdensråds eiendom. Vi har vurdert det slik at den ikke er sendt norske myndigheter, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Disse opplevde underslag

Burma Kirkeråd er fremdeles en viktig samarbeidspartner for Kirkens Nødhjelp i Burma. Organisasjonen er sentral i den interreligiøse dialogen i Burma og viktig for kirkens eksistens i regionen.

Kirkenes Verdensråd er en overbygning for 340 organisasjoner, kirkesamfunn og kirker fra 150 land over hele verden. Målet er å nå en global kristelig enhet. Også den norske og svenske kirken er medlem i Kirkenes Verdensråd. Det samme er flere kirkesamfunn i Danmark.

De åtte bistandsorganisasjonene som har fått frastjålet penger er;

1. Christian Aid, ( UK) - -

2. Christian World Service/Australia

3. Church of Sweden Mission

4. Diakonia Sweden

5. DanChurch Aid, Danmark

6. EED (Evangelishe Entwiklungsdienst) Tyskland

7. Norwegian Church Aid

8. Netherlands Reformed Church

Presten fikk hemmelig avtale

Presten som har underslått penger er ikke politianmeldt. I følge Sommerfeldt er grunnen den vanskelige situasjonen med militærjuntaen i Burma.

NRK kjenner til at presten har fått en avtale om å betale tilbake så mye penger som han kan i løpet av fem år.

Avtalen er inngått mellom han og Burma Kirkeråd.

Men mannen har mistet alle verv og inntekter fra organisasjonen. En vanlig årslønn i Burma er også liten i forhold til pengene som er underslått. Derfor har Kirkens Nødhjelp og de syv andre organisasjonene fra hele verden akseptert et stort tap av offentlige og egne penger.

-Regnskapsmessig, for vår egen del, så har vi avskrevet de midlene vi har tapt i denne saken, bekrefter Atle Sommerfeldt.

-Har vært åpne

De 90 000 kronene, som Kirkens Nødhjelp har avskrevet, er giverpenger og innsamlede midler, men også finansinntekter. 30 000 kroner av disse er Norad-penger som er tilbakebetalt myndighetene.

Til sammen har Norad gitt 532 000 kroner i perioden 2002-2004 til Burma Kirkeråd via Kirkens Nødhjelp. Norske bistandsmyndigheter, Norad og Utenriksdepartementet, har hittil ikke vært klar over at en granskingsrapport og en konklusjon er ferdigbehandlet.

-Sett i lys av at granskingsrapporten ikke er overlevert norske myndigheter og heller ikke offentlig kjent. Hvordan vet man da hvordan norske offentlige penger er brukt?

-30 000 kroner av offentlige penger, og 60 000 kroner av våre egne penger er misbrukt i Burma. Og det er det norske myndigheter trenger å vite om denne saken. Også vet de videre at underslaget er betydelig større. Men at når det gjelder KNs økonomiske tap, så er det dette som er tilfellet og det har det vært full åpenhet om, sier generalsekretæren i Kirkens Nødhjelp.

Ventet et mirakel

Presten som gamblet bort 1,1 millioner kroner håpet å vinne tilbake pengene via et mirakel ifølge den interne granskingen som Kirkens Nødhjelp har vært med på.

Kirkens Nødhjelp beskriver også saken som en personlig tragedie og en utrolig historie, i notatet som er skrevet av den regionale representanten i Sørøst-Asia, Kjell Helge Godtfredsen;

”-Det er en personlig tragedie for mannen som hadde ført seg selv i en svært vanskelig situasjon, og som da, på et tidspunkt grep etter hva han så på som en ”hjelpende hånd” eller et ”mirakel” som kunne hjelpe han og gjøre han i stand til å rette opp det gale han hadde gjort.”

Presten overførte penger via Western Union Money Transfer til en rekke personer i Italia. Mannen hadde mottatt en e-post som lovet en premie på 500 000 US dollar. For å motta premien så måtte Burmeseren betale enda mer penger for å få sertifikater til å fortsette gamblingen. Hver gang presten hadde innbetalt penger, kom nye hindringer og innbetalingskrav fra Italia.

I tillegg hadde presten lånt store summer fra venner og kontakter i Burma og Thailand.

Fikk mistanker i 2004

Kirkens Nødhjelp fikk mistanker om at noe var galt med den økonomiske håndteringen allerede i 2004. Godtfredsen skriver i notatet fra 16.03.06 følgende;

”I løpet av de to siste årene har Kirkens Nødhjelps regionkontor i Sørøst-Asia stilt spørsmål til finansielle transaksjoner knyttet til Myanmar Council of Churches (MCC). I tillegg har vi lagt merke til forsinkede finansielle rapporteringer og rapporter som ikke var etter vår standard.”

I november 2004 ble denne bekymringen tatt opp på et rundebord for de 8 giverne. Presten ble første gang konfrontert med mistankene om underslag i Bangkok 6.september 2005 på et overraskelsesmøte. I konfrontasjonen ble det bekreftet at bistandsmidler var brukt til uautoriserte formål.

Norske bistandsmyndigheter, Norad, ble informert om forholdene 14. oktober samme år.

Da var det gått ett år siden Kirkens Nødhjelp fattet mistanke til at noe var galt med de økonomiske transaksjonene i Burma Kirkeråd.

Utenriksdepartementet fikk ikke vite om underslag før i en telefonsamtale 21.februar 2006 til Katrine Biering ved departementet.

Norad kritisk

Norad direktør Poul Engberg Pedersen er kritisk til Kirkens Nødhjelp sin håndtering av saken fordi de ikke har fått en sluttrapport.

-Vi har sagt til Kirkens Nødhjelp at de må lage en sluttrapportering til oss. Vi er ikke fornøyd med at de ikke har gjort dette tidligere. Nå forventer vi at de gjør det, sier Poul Engberg Pedersen.

-Føler du at dere har fått nok opplysninger i denne saken?

-Nei, det gjør vi ikke. Vi synes at de skulle ha avsluttet saken på et lang tidligere tidspunkt med en full redegjørelse til Norad og Utenriksdepartementet. Og det har de enda ikke gjort. Så det forventer vi, sier Norad direktøren.

Norad direktøren har heller aldri hørt om en privat tilbakebetalingsavtale slik som presten har med Burma Kirkeråd.

-Vi har ikke fått den endelige rapporten fra Kirkens Nødhjelp i denne saken. Derfor kjente jeg heller ikke til det utover at vi nå ser at NRK omtaler det, sier Engberg Pedersen.

-Er det vanlig å inngå private avtaler med de som har underslått for tilbakebetaling av penger og eventuelt at man akspeterer tap av penger?

-Nei.

-Har du hørt om noe slikt før?

-Det kan jeg ikke huske. Det tror jeg ikke, sier Norad direktøren.

Nå forventer Norad direktøren å høre om detaljer i saken fra Kirkens Nødhjelp.

Solheim; -Vanlig å politianmelde

Utviklingsminister Erik Solheim sier at han forventer en streng reaksjon i alle undersslagsaker.

-Vi har alle forståelse for at Burma er et av de aller vanskeligste stedene på jorda der man skal drive med bistand og samarbeide med organisasjoner for å bygge demokrati. Men de samme reglene må til syvende og sist gjelde i Burma som alle andre steder.

Begår man et underslag i Burma så må det anmeldes i Burma og man må ta straffen der. Den som begår underslag i Burma må selv eventuelt ta hensyn til om det er strengere straffer der enn i Norge, sier utviklingsministeren.

-Sier du nå at Kirkens Nødhjelp burde ha anmeldt presten?

-Ja, jeg føler at alle slike saker bør anmeldes. Jeg forstår at Kirkens Nødhjelp mente det var lettere å få tilbake pengene når de ikke anmeldte. Så jeg så ingen tvil ved deres motiver. Men min klare ordre til alle norske frivillige organisasjoner, også til vårt eget embetsverk, er at den normale praksisen er politianmeldelse, sier Solheim.

-Men er ikke situasjonen så spesiell i Burma at det kunne vært fare for hva som skjer med presten om Kirkens Nødhjelp og søsterorganisasjonene hadde gått til myndighetene?

-Ja vi gjør selvsagt unntak i tilfeller der dødsstraff kan være aktuelt. Det er helt uaktuelt for Norge å bidra til. Men for øvrig må den som begår underslag i Burma vurdere om straffene er strengere enn i Norge. Vi må anmelde alle underslag eller korrupsjonsmistanker i Tanzania, Guatemala eller i Burma. Den skyldige må vurdere straffenivået i sitt eget land. Det kan ikke være et norsk ansvar, sier utviklingsministeren.

Erik Solheim forventer også at alle mistanker om underslag og korrupsjon umiddelbart blir meldt til norske myndigheter om norske bistandspenger er involvert.

KN; -Vi fikk ros

Atle Sommerfeldt mener Kirkens Nødhjelp har vært flinke til å håndtere mistankene om underslag samt etterspillet. Sommerfeldt peker også på at Kirkens Nødhjelp har vært pådriver i den første inngående fasen av granskingsarbeidet. Samtidig sier han at Norad har gitt ros til Kirkens Nødhjelp tidligere i saken.

-Kirkens Nødhjelp har hatt en løpende dialog med norske myndigheter om denne saken. Og vi har ikke oppfattet at de har vært utilfreds med hvordan vi har håndtert dette på. Tvert om så har vi fått ros for hvordan vi har håndtert denne saken, sier Sommerfeldt.

Generalsekretæren mener også at detaljene i hvordan kirkerådets generalsekretær misbrukte penger ikke har offentlig interesse i Norge.

-Det viktigste for oss er at kirkerådet tok affære. Generalsekretæren tilsto. Og man har i dag en avtale mellom kirkerådet og generalsekretæren om hvordan man skal håndtere dette, sier han.

LES OGSÅ: Beslan-penger kom ikke fram

LES OGSÅ: - Opptrådte korrekt  

SISTE NYTT

Siste nytt