Prest fikk sparken for å stå fram som homofil

En høytstående katolsk prest fikk sparken fordi han sto fram som homofil. Vatikanet mener presten skapte uheldig medieoppstyr. Oppsigelsen kommer dagen etter at paven besøkte et homofilt vennepar.

Krzysztof Charamsa og partneren Eduardo

Den katolske presten Krzysztof Charamsa og partneren Eduardo møtte sammen på en pressekonferanse lørdag. – Jeg vil at Kirken og samfunnet skal vite hvem jeg er: En homofil prest som er glad og stolt over min egen identitet, sa Charamsa til pressen.

Foto: LUCIANO DEL CASTILLO / Epa

– Det er på tide at Kirken åpner øynene for homofile troende, og forstår at løsningen ikke er å la de homofile måtte leve livene sine uten kjærlighet, i total avholdenhet. Det er inhumant, sa Krzysztof Charamsa til italiensk presse, og dermed blåste det opp til storm.

Den polske prestens innrømmelse av homofil legning var mer enn den katolske kirke kunne tåle. De kaller prestens opptreden «veldig alvorlig og uansvarlig», og mener Charamsa bidrar til utilbørlig mediepress for Kirkemøtet.

Vatikanet bestemte seg derfor lørdag for å sparke Charamsa, noe presten virket å være forberedt på, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Jeg vet jeg kommer til å måtte gi opp jobben min selv om den betyr alt for meg, sa han allerede før han mottok oppsigelsen.

Paven besøkte homofilt ektepar

Samtidig er pave Frans på besøk i USA. Dagen før Charamsa fikk sparken for sin åpenhet, besøkte paven en homofil venn og hans partner i Washington.

CNN, som først rapporterte om møtet, kringkastet en video som viser paven og hans gamle venn Yayo Grassi gi hverandre en klem. Det var en gest som av mange ble tolket symbolsk. Vatikanets biskoper skal nemlig de neste tre ukene gjennomgå Kirkens tilnærming til homofili og andre splittende familierelaterte problemer.

Det skal også nevnes at paven har brukt tiden i USA til å møte en kjent motstander av homofile ekteskap, Kim Davis, men Vatikanet benektet at det betyr at paven sympatiserer med hennes standpunkt.

Pave Francis har erklært null toleranse for overgrep i den katolske kirken

Pave Frans besøkte en homofil venn og hans partner dagen før Krzysztof Charamsa fikk sparken for å være homofil.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Ville utfordre

Hensikten med å stå fram som homofil er ifølge den polske presten selv å «utfordre Kirkens paranoia» med hensyn til seksuelle minoriteter.

Charamsa hevder katolske prester i stor grad er intenst homofobe.

– Våkne opp, kirke! Slutt å forfølge uskyldige. At jeg kommer ut av skapet er ment som en bønn til Kirkemøtet om at Kirken stopper sine paranoide handlinger med hensyn til seksuelle minoriteter.

Charamsa sa også at han alltid har hatt homoseksuelle følelser, men lenge forsøkte å motarbeide dem i tråd med Kirkens ønske.

Deretter tvang han seg til å studere, be og reflektere, men fant fred da han møtte sin partner. Partneren skal ha hjulpet han å bli en bedre prest, med bedre prekener og mer sympati for andre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt