Normal

Presset EU-president møtte journalister

En hardt presset president i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, dukket uventet opp på kommisjonens daglige pressekonferanse i Brussel for å forsvare seg mot anklagene om at han ledet et skatteparadis.

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker på dagens pressekonferanse i EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel.

Foto: Yves Logghe / Ap

Bare halvannen uke etter at han tiltrådte som president i EU-kommisjon 1. november er Jean-Claude Juncker i hardt vær.

Juncker var statsminister i Luxembourg i nesten 19 år frem til han gikk av i desember i fjor. I forrige uke ble det kjent at Luxembourg i hans regjeringstid hadde inngått lukrative skatteavtaler med flere hundre globale selskaper.

Avtalene har spart selskapene for milliarder av kroner i skatt og Juncker anklages for å ha hjulpet selskapene med ordningene.

Kjente navn som Pepsi, IKEA og Deutsche Bank er blant selskapene som ble navngitt da den USA-baserte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) publiserte resultatene av en seks måneder lang gransking av 28.000 lekkede dokumenter.

I databasen finnes det også lekkede dokumenter med tilknytning til seks norske selskaper, blant dem DNB.

Junckers posisjon er ytterligere svekket av at han de siste fire årene av sin statsministertid også var finansminister i Luxembourg og dermed direkte ansvarlig for skattepolitikken.

Dukket opp på pressekonferanse

Under dagens pressekonferanse for EU-kommisjonen dukket Juncker opp uten forvarsel. Han sa at han tok på seg ansvaret for det som hadde skjedd i hans tid som statsminister.

– Jeg er politisk ansvarlig for alt som har skjedd i hver krik og krok at Luxembourg, sa han. Deretter la han til at selv om skatteavtalene har vært i tråd med lovene i både Luxembourg og EU, så har de kanskje vært uetiske.

Juncker ble spurt om hvordan han kan lede EUs arbeide mot skattesvindel, et satsingsområde for EU i tiden fremover, etter at hans fortid nå er kommet på bordet.

Frans Timmermans

Visepresident i EU-kommisjoen Frans Timmermans sier at hele kommisjonen står bak Juncker.

Foto: JOHN THYS / AFP

– Jeg har sagt at kommisjonen skal bekjempe skatteunndragelse og økonomisk svindel. Det er ingen kryssende hensyn her, sa Juncker på pressekonferansen og la til at han ikke skjønte hvordan noen kunne mene noe annet.

Han fikk flere spørsmål på om han var skikket til å lede kommisjonen og på et av spørsmålene viste han tydelig presset han er under.

– Jeg er like skikket som deg, sa Juncker til journalisten om hvorvidt han var skikket til å være EUs øverste leder.

– Trekker seg ikke midlertidig

Etter at Juncker forlot pressekonferansen fikk EU-kommisjonens visepresident, Frans Timmermans, spørsmål om Juncker kunne komme til å trekke seg midlertidig fra jobben.

– Presidenten kommer til å fortsette å gjøre jobben sin. Han har min støtte og støtte fra hele kommisjonen. Jeg kan ikke tenke meg at det kommer noen situasjon der han vil trekke seg for noen periode, sa Timmermans.

Junckers posisjon er heller ikke hjulpet av at myndighetene i Luxembourg avviser at de har gjort noe galt med skatteavtalene.

I stedet sier Luxembourgs finansminister at Pierre Gramegna at det ikke kommer på tale å endre praksisen med skatteavtalene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt