Presset Clinton angrep Obama

En hardt presset Hillary Clinton gikk til angrep på rivalen Barack Obama under en debatt i New Hampshire i natt.

Hillary Clinton og Barack Obama
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

De ferskeste målingene viser nå at Obama har tatt igjen hele Clintons forsprang i delstaten.

Les: Clinton mister grepet

Tre dager etter velgernes første dom i Iowa, satte de amerikanske presidentkandidatene hverandre stevne i to 90 minutter lange debatter sendt direkte på TV.

NETT-TV: Se duellen i New Hampshire  

 

Les: – Rekordstort frammøte ga Obama-seier i Iowa  

- Dødt løp

Samtidig med debattene kom nye målinger som viser at det er dødt løp mellom Obama og Clinton i New Hampshire, der det er nominasjonsvalg tirsdag.

Det hjelper lite at hennes oppslutning på de nasjonale målingene er dobbelt så stor som Obamas. Nå kjempes det delstat for delstat frem til super-tirsdagen 5. februar da over 20 stater skal stemme, blant dem tungvekterne California og New York.

En ny seier i New Hampshire vil bekrefte at Obama er en utfordrer som Clinton i høyeste grad må ta på alvor. 

Les: The Comeback Girl?

De to rivalene i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat får begge en oppslutning på 33 prosent. John Edvards får 20 prosent. Clinton ledet tidligere stort i New Hampshire.

– Debatt med seg selv

Under debatten mellom de demokratiske kandidatene i Manchester, New Hampshires største by, anklaget Clinton Obama for å ha endret posisjon i en rekke saker, blant annet helseforsikring.

– Obama kunne faktisk ha ført en god debatt med seg selv, sa senatoren fra New York.

Men Obama slo tilbake og beskyldte Clinton for å fordreie hans politiske budskap.

Tredjemann i tet-trekløveret blant demokratene, John Edwards, hisset på seg Clinton da han anklaget henne for å være en motstander av endring og ny politisk kurs.

– Jeg driver ikke valgkamp på løfter om ny kurs. Hele fundamentet for min valgkamp er 35 år med resultater, sa Clinton.

Clinton ble beskyldt for å ha for lite karisma og mangel på dømmekraft. Hun svarte med sinte angrep og stive øyne som stirret intenst på sine to rivaler, ifølge New York Times.

Romney vant Wyoming

Mitt Romney kunne lørdag innkassere sin første seier i kappløpet om å bli republikanernes presidentkandidat, da han vant et klart flertall på valgmøter i Wyoming.

Les: Romney vant Wyoming

Under den republikanske debatten, som gikk rett i forkant av demokratenes, ble imidlertid Romney presset på defensiven og angrepet av alle de andre kandidatene. 

Mitt Romney og Mike Huckabee

Mitt Romney og Mike Huckabee hilser på hverandre før debatten.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Både Mike Huckabee og John McCain kritiserte Romney for å ha endret syn i en rekke saker som abort, våpenkontroll og homofiles rettigheter.

Nett-TV: Republikanernes debatt

 

Et stykke ut i debatten anklaget Romney Huckabee for å fordreie hans standpunkt til Irak-krigen. Da var ordkvikke Huckabee på ballen med en gang med replikken: Hvilket standpunkt?

– Jeg synes vi gjør klokt i å diskutere politikk og ikke drive med personangrep, svarte Romney.

Mye står på spill for den tidligere guvernøren fra Massachusetts, Mitt Romney, etter tapet i Iowa. Gjør han det dårlig også i nominasjonsvalget tirsdag vil det være et alvorlig tilbakeslag for valgkampanjen til mangemillionæren.

McCain i tet

John McCain ble under debatten anklaget for å være for ettergivende overfor de mange millionene ulovlige innvandrere i USA.

De siste målingene viser at McCain leder i New Hampshire, og med en seier tirsdag kan senatoren fra Arizona stadfeste en posisjon som kandidat til å vinne nominasjonen.

Tidligere senator Fred Thompson, tidligere borgermester I New York Rudy Giuliani og Ron Paul, folkevalgt fra Texas, deltok også i den 90 minutter lange debatten, men de måtte i stor grad spille andrefiolin.

Den amerikanske presidentvalgkampen får voldsom medieoppmerksomhet, både i USA og fra utlandet. I en gymsal på St. Anselm College vegg i vegg satt rundt 700 akkrediterte journalister fra hele verden og fulgte debatten lørdag.

SISTE NYTT

Siste nytt