Verdenssamfunnet presser på straff av Nord-Korea

FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas rakettutskyting. Også landets trofaste allierte, Kina, kritiserer utskytingen.

Verdenssamfunnet fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting.

SE NYHETSINNSLAG: Verdenssamfunnet reagerer sterkt på Nord-Koreas rakettoppskyting.

– Dette er virkelig gode nyheter. Det viser at landet vårt har kapasitet til å reise ut i verdensrommet, sier Jon Il Gwang.

Han var en av mange nordkoreanere som tok til gatene i hovedstaden Pyongyang for å feire Nord-Koreas vellykkede rakettoppskyting med dans og latter, ifølge nyhetbyrået AP.

Mens nordkoreanerne feiret, hastet imidlertid FNs sikkerhetsråd sammen for å finne «et passende svar» på utskytinga som tolkes som landets siste skritt i utvikling av atomvåpen.

Kina: – Vi beklager oppskytingen

Det hvite hus i USA kaller rakettutskytinga for en «sterkt provoserende handling som truer den regionale sikkerheten».

I Sør-Korea holdt de krisemøte i en bunkers, mens rester av nabolandets rakett landet i havet, 300 kilometer øst for Filippinene.

Også Russland og Japan fordømmer raketten. EU truer Nord-Korea med straffetiltak. Til og med Kina uttrykte bekymring:

– Vi beklager at Nord-Korea har skutt ut raketten på tross av utstrakt bekymring i det internasjonale samfunn, sa talsmannen for Kinas utenriksdepartement Hong Lei.

Han la imidlertid til at FNs reaksjon burde være «moderat for å bevare stabiliteten og unngå en ytterligere eskalering av konflikten».

Presser på straffetiltak

FN har ved flere anledninger innført straffetiltak mot Nord-Korea på grunn av utførte atomtester. Mange av medlemmene presser nå på for at Sikkerhetsrådet skal reagere på det omstridte landets siste sprell.

– Det internasjonale samfunn må sende en tydelig beskjed til Nord-Korea om at brudd på resolusjonene i FNs sikkerhetsråd må få konsekvenser, sa Tommy Vietor, som er talsmann for USA i FNs sikkerhetsråd.

Nord-Korea på sin side beskylder USA for å «overreagere på rakettoppskytinga på grunn av fiendtlige følelser.»

– Vi håper at alle land vil bruke fornuft og forbli rolige slik at man forhindrer at situasjonen utvikler seg i en uønsket retning, uttalte en talsmann for regjeringen til det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået.

Nord-Korea fastholder sin rett og sitt behov for å skyte opp raketter og utvikle atomvåpen. De begrunner dette blant annet med at de anser USA for å være en militær trussel i Asia.

SISTE NYTT

Siste nytt